Poveste cu paine si maia

adicris

 

 

Cele mai frumoase amintiri cu paine sunt legate de bunica mea, framantand aluat de paine, si de cuptorul ei de lut de acasa, in care bunicul facea foc odata la cateva zile; cuptorul era foarte mare, si incapeau il el multe paini (sau poate ca in ochii de copil toate par intimidant de mari); dar mai ales, inainte de paine, se cocea, in cuptorul abia incalzit, langos – delicios, simplu, cu ulei si sare, si putin ars de la cuptor; ceva ce seamana in zilele noastre foarte mult cu pizza pane.

 

 

Painea cu maia revine in ultima vreme in atentia tuturor, brutarii artizanale produc acum sortimente minunate; dar adevarul e ca sa prepari acasa, pentru prima data, maia, doar din faina si apa, sa o hranesti la fiecare 12 ore timp de o saptamana, sa ai emotii pana vezi primele bule, semn ca fermenteaza, e usor intimidant. M-am documentat temeinic, mi-am luat inima in dinti, si am creat prima mea maia, pe care o hranesc in fiecare zi – e ca si cand ai inca un animalut de companie, cu nevoile lor specifice.

Ma emotionez la fiecare paine, stau cu sufletul la gura pana iese din cuptor, si ma bucur cu chiuituri cand e crescuta, frumoasa, crocanta, si umple casa cu un miros de… acasa. Am incercat deja diferite retete, cu faini speciale si adaosuri de arome variate (rozmarin, rosii uscate, nuci, secara, chimen…); posibilitatile sunt nenumarate, dar puritatea painii simple, fara nicio aroma, ramane preferata tuturor.

 

 

Incercati sa coaceti paine acasa, si sa-i treziti pe toti din casa intr-o dimineata cu miros de copt; promit ca nu se compara cu nicio alta bucurie din bucatarie!

 

 

 

1 Comments

  • Anisoara

    august 18, 2022 at 10:25 am

    Foarte bune informatii. Noroc ca am descoperit site-ul tau intamplator (stumbleupon). Am salvat ca preferat pentru mai tarziu!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul urmator