Ce mi-aș fi dorit sa știu când am început sa gătesc

Cristina Frangopol

Mise-en-place pare o expresie foarte pretențioasa, dar e cel mai simplu și util lucru de făcut când gătim – sa avem toate Ingredientele și ustensilele pregătite (scoase pe masa de lucru, curățate, tăiate, cantarite). Și nu e un moft de bucătari profesioniști, ci detaliul care ne va salva de la a arde ceva in timp ce căutăm după un condiment, sau curățăm o leguma; sau alte mici dezastre – ni s-a întâmplat tuturor. Nu adaugă timp la gătit, dimpotrivă, scurtează timpul total, și reduce drastic stresul. Dacă urmați o rețeta, e util de parcurs in întregime, înainte de orice altceva.

Doar ingrediente de calitate – mâncarea nu va fi niciodată mai buna decât ingredientele pe care le-am ales; si tot ce e mai putin bun, și nu am alege sa consumam așa, nu va fi ascuns niciodată într-un preparat.

Ustensile de cea mai buna calitate pe care ne-o permitem – când cuțitele chiar taie, tigăile au pereți groși, și timpul de pregătire va fi mai mic, experiență de a găti mult mai plăcută și ustensile care ne vor ajuta mult timp in bucătărie (mașina de întins paste proaspete a bunicii e acum la mine, la fel de buna ca și pe vremea când o folosea ea).

Tehnologia in bucătărie – începând cu termometru și  cronometru, cântar și roboti de bucătărie, toate ne fac viața mai ușoară, și cu cât sunt mai putine detalii lăsate in voia sortii, cu atât succesul va fi mai răsunător.

Gustati și condimentati – toate Ingredientele, și fiecare element, pe tot parcursul gatirii; asezonarea doar la sfârșit nu omogenizează condimentele; și important de notat ca oricând  putem adauga condimente sau ingrediente, dar niciodată sa le mai scoatem.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent Articolul urmator