Revelion la Cincșor, între coline transilvane din povesti
O zona unica in Europa, biserici fortificate și sate frumoase ca in cărțile din povesti, clopote ce bat la fiecare ceas și liniște. O zona fermecătoare, in care toți visam sa stam câteva zile, și sa luam satele la pas, fără graba.
Am ales inspirat Casele de Oaspeți de la Cincșor pentru sfârșitul de an, și foarte bine am făcut, pentru ca pe langa zile liniștite petrecute în superba biblioteca și în apartamentul din sura, am primit prânzuri ușoare și cine gourmet, mic dejunuri de alint, și un brunch în prima zi din an, în care au strălucit cele mai pufoase și bogate gogoși, călduțe și niciodată de ajuns (cred ca nu ne-a oprit din savurat decât faptul ca s-au terminat).
Gastronomia transilvana de astăzi este o nostalgica plimbare printre rețete vechi, aduse cu naturalețe în actualitate, și o împletire blândă de culturi ale sașilor, romanilor și tuturor etniilor care au trăit și trăiesc in calmele coline. Când ati mâncat ultima data topinambur, rubarba, găluște, păstăi? Le-am întâlnit în farfuriile din vacanta la Cincșor, proaspete și puse în lumina în felurile care ni s-au servit.
La oricare dintre ciorbele delicioase din legume, sau supa de pui cu găluște, cineva exclama mirat „nu am mai mâncat de când eram copil asta, așa îmi gătea bunica!…”
Peste, porc, rata, iepure, gătite în fel și chip au fost pe rând vedete în câte o cina sau prânz, însă nu au eclipsat în niciun fel preparatele din legume de care ne-am bucurat foarte tare. Și deserturile… la fiecare prânz sau cina așteptam ca niște copii supriza de la ultimul fel, încercând sa ghicim cum se va termina masa – nu mai știu dacă am ghicit, pentru ca surpriza din tarta cu mere, prajitura cu rubarba și bezea, cheese cake-ul copt sau tortul cu trei tipuri de ciocolată, ne capta atenția imediat.
Cea mai așteptată cina, de revelion, așezată festiv în biblioteca, langa bradul cu lumânări aprinse, ne-a răsfățat cu 6 feluri de mâncare despre care vorbim și acum. La desert am avut simbolul Brașovului, isler, care în interpretarea de la Cincșor a primit ciocolata picantă, înghețată de vanilie sărata, chips de migdale și popcorn caramelizat – aceasta cina nu putea avea niciun final mai potrivit. Dar ca sa începem cu începutul, primul fel cu păstrăv afumat, a fost urmat de un preparat aproape vegetarian, cu păstârnac și legume, proaspăt și ușor, și un file de păstrăv cu piure de conopida. Am făcut o pauza proaspăta și reconfortantă, cu un sorbet de lămâie, ca sa ne bucurăm apoi de un mușchi de vita minunat, principalul act al serii, și ultimul preparat din anul 2021.
Chef Adrian Bocsu mulțumim pentru experiența delicioasa și atât de complexa, și o adevarata lecție de istorie și actualitate gastronomica!
În pauzele dintre plăcute activități culinare, gazdele ne-au invitat la plimbări în satele din zona, ne-au ghidat și ne-au ținut adevărate lecții de istorie despre cetăți, fortificații, biserici și abații, si ne-au lăsat fermecați de simplitate și frumusețe; a naturii, a caselor, a bisericilor, și mai mult decât toate, de frumusețea oamenilor care trăiesc pentru a restaura case, a reînvia obiceiuri, transmite povesti și a cauta neobosit printre rețete autentice.