Brunch
-
Iarna e sezonul meu preferat, din multe puncte de vedere – aerul tăios și proaspăt mă trezește de fiecare când ies afară, serile sunt comode și confortabile lângă șemineu, iar vremea asta rece e un motiv perfect să gătesc mâncare caldă, toate supele din portofoliu, și să pornesc cuptorul în fiecare zi. Iar când ninge, nu mă mai poate ține nimic în casă. După o plimbare de admirat prima zăpadă pufoasă a sezonului, sau primul săniuș vesel, mânuțele înghețate se vor încălzi imediat îmbrățișând o cană fierbinte, în care, să fim sinceri, toți, mici și mari, sperăm că este o ciocolată…
-
Biblioteca mea de gastronomie e unul dintre cele mai dragi colțuri din casă – iubesc cărțile în sine, le citesc sau răsfoiesc des (pe unele pe post de literature, cum sunt jurnalele lui , sau fabuloasele cărți ale unor titani mondiali, cum sunt Heston Blumental, Massimo Bottura, cărți care mă uimesc la fiecare pagină, chiar dacă deja le știu atât de bine. Suvenirul meu de vacanță e de mulți ani deja o carte care prezintă cultura gastronomică a țării, regiunii sau orașului vizitat. Dar sunt și cărți care pe lângă inspirație și cultură, mă învață să mă perfecționez. Una dintre…
-
Unul dintre momentele mele favorite, atunci când am prieteni în vizită, e cel în care ei ajung, si ne revedem, indiferent după cât timp. Reîntâlnirea e întotdeauna foarte specială, și se sărbătorește invariabil cu un spumant de bun venit, pus la rece din timp. Sigur, lângă spumant e foarte plăcut să avem o mică degustare, pentru a deschide apetitul. Brânzeturile sunt de multe ori prima opțiune. Pentru că suntem însă în cea mai festivă lună din tot anul, putem să abordăm o gustare mai specială, potrivită lângă șampania de întâmpinare. Delicate, ușoare ca un norișor, cu un interior prețios între…
-
La bunica mea acasă, în orice zi și la orice oră mergeai, se găsea vreun fel de plăcintă proaspăt scoasă din cuptor. Cred că făcea plăcintă sau ceva dulce, perfect pentru o gustare, în fiecare zi. Dar cine să se plângă de filozofia asta? Puternicele influențe austro ungare au lăsat moștenire zonei o infinitate de aluaturi, iar unul dintre cele mai coapte sortimente era cozonacul unguresc, baigli, umplut cu ce se găsea prin casă, de sezon: nucă, brânză dulce cu stafide, mere sau mac. Mica noastră plantație de mac di grădină era cultivată special pentru plăcinte, și varianta cu mac…
-
Au trecut sărbătorile, dar pentru mine momentul cel mai bun să gatesc și să mă delectez cu ceva delicios e întotdeauna! Și pentru că întotdeauna îmi rămâne panettone sau cozonac după Crăciun sau Paște, abia aștept să îi dau o nouă viață într-o adaptare modernă, și să îl transform în budincă de cozonac – servită caldă, e un super confort în seri de iarnă rece. Se pregătește foarte ușor, repede, și nu trebuie nici măcar să ieșim din casă pentru cumpărături – toate ingredientele le avem sigur deja acasă.Panettonele are deja o mulțime de arome, și îmi place în special…