Creveți tempura, chips crocante de legume, sos picant cu chilli și lime, și salată asiatică
Weekendurile sunt cele mai frumoase zile pentru a ne răsfăța, odihni, și a petrece timpul cu cei maid dragi. Pentru mine înseamnă neapărat și mâncare apetisantă, indiferent dacă masa e la restaurant, la picnic sau acasă.
Iar dacă pentru fiecare dintre noi, mâncarea de confort se definește într-un mod diferit și subiectiv, în cazul meu, un răsfăț culinar de weekend va include cel mai probabil ceva necomplicat, de mâncat cu mâna, crocant, savuros, de scufundat într-un sos foarte aromat. Meniul trebuie să fie complex și să aibă multe contraste – fierbinte, rece, crocant, picant, acrișor.
Rețeta mea de azi se integrează perfect în categoria asta – am gătit ceva ce fiecare își ia singur din castron, și își combină proprii creveți tempura, înmuiați într-un sos picant cu chilli și lime, urmați de cele mai crocante chips de legume, pregătite în cuptor, și împrospătează totul cu o salată asiatică aromată și proaspătă.
Vi se anunță un weekend memorabil, de savurat în cât mai mulți!
- Timp prepapare
- Descriere
- Imagine
- Ingrediente
- Metoda
- Notite
- Nutritie
Vezi layout printare
Ingrediente pentru creveți tempura și chips crocante de legume
- 400 g creveți, mari, cruzi
- 2 ouă
- 300 g făină
- 1 plic praf de copt
- 250 ml ulei de floarea soarelui
- O linguriță muștar
- Ardei iuți
- Fulgi de chilli
- 3 lime
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 3 cartofi roșii
- Mango
- Castravete
- Fenicul
- Ardei gras
- Arahide
Modul de preparare al creveților tempura cu chips crocante de legume
- 1)
- 2)
Chipsurile de legume
Am început cu prăgătirea chipsurilor, pentru a avea suficient timp să stea la cuptor fără grabă, până celelalte elemente au fost gata.
Am curățat de coajă un morcov și un păstârnac, și folosind un decojitor de legume, i-am tăiat felii foarte subțiri. Am feliat cu o mandolină și cartofii. Am pus într-o tavă, pe hârtie de copt, feliile de legume, și le-am pulverizat cu ulei de măsline, apoi le-am sărat. Am avut grijă ca feliile să nu fie suprapuse, pentru a se coace fiecare perfect, pe toată suprafața, și a nu se lipi între ele. Pe lângă a conferi gust, sarea a redus si umiditatea din rădăcinoase, ajutând la o textură crocantă. Am copt la 180 de grade chipsurile, iar când au fost gata, erau colorate apetisant, și surprinzător de crocante. Le-am presărat câteva granule de sare de mare, pentru textură. Preferatul meu e păstârnacul, pentru că are o dulceață particulară, și miroase foarte plăcut. Pe lângă a fi mai sănătoase decât chipsurile prăjite, varianta lor coaptă în cuptor rămâne foarte crocantă chiar și după ce s-au răcit – după ce le veți încerca, va fi cu siguranță gustarea voastră preferată, și puteți încerca, pe lângă cele trei pe care le-am combinat în rețetă, și cartofi violet, sfeclă roșie sau țelină, aplicând exact aceeași metodă.
- 3)
Sosul cu chilli și lime
Sosul cu chilli și lime are la bază o maioneză, așa că am început prin a pregăti una clasică, emulsionând un gălbenuș, o linguriță de zahăr, o linguriță de muștar, sare și piper proaspăt râșnit, cu 250 de ml de ulei de floarea soarelui.
Când am ajuns la consistența densă care îmi place mie, am adăugat coaja rasă și sucul unui lime, fulgi de chilli, și ardei iute proaspăt, tocat foarte mărunt. Nu pot să vă dau o cantitate pentru ardeiul iute, pentru că fiecare ardei are un grad diferit de iuțeală, și fiecare dintre noi o toleranță personală pentru acesta – după gust e cel mai bine. Eu am folosit cam o linguriță de fulgi, un ardei verde, și unul roșu. Alăturarea gustului picant care îmi gâdilă limba, dată de chilli, și aroma de lime este una dintre combinațiile mele preferate, iar în acest sos este fantastică.
- 4)
Salata asiatică
Pentru mine, salatele trebuie să fie neapărat interesante, aromate, și să susțină preparatul pe care îl însoțesc. Așa că pentru un tempura crocant și chipsuri, am asociat o salată tăiată bastonașe, acrișoară și crocantă.
Am tăiat felii egale ca lungime, de mango, morcov, ardei gras, fenicul, ceapă verde și castravete, și apoi le-am tăiat julien. Le-am amestecat într-un castron, și le-am adăugat sare, ulei de măsline și suc de lime proaspăt. Tăierea în formă de bastonașe conferă textură salatei, și nu permite legumelor să se înmoaie prea mult. Am presărat frunzulițe de fenicul, și doar la servire, arahide, pentru extra crocant, și un iz tipic asiatic.
- 5)
Creveții tempura
Am ales pentru tempura creveți mari, cruzi, pe care i-am decorticat și i-am curățat, îndepărtând și codița, pentru a putea fi scufundați cu totul în aluat. I-am scurs și i-am uscat bine, pentru ca umiditatea să nu interfereze cu uleiul la prăjit, și a înmuia crusta.
Am pregătit aluatul, omogenizând nu foarte energic un ou cu făină de patiserie, praf de copt și apă foarte rece. E perfect în regulă dacă în acest aluat rămân chiar mici cocoloașe de făină, important fiind să nu amestecăm foarte mult, și să facem acest lucru manual, nu folosind un mixer. Am obținut o consistență ca a unei smântâni subțiri, sau un aluat de clătite, nu foarte fluid.
Am dat creveții uscați de apă prin făină, și am încins ulei într-un wok. Cțnd uleiul a fost suficient de cald, am înmuiat fiecare crevete, individual, în aluatul tempura și i-am prăjit câteva minute, pe ambele părți, până când au devenit aurii. Praful de copt adăugat făinii au făcut crusta aerată și ușoară. Am scurs creveții pe un prosop de hârtie.
- 6)
Am servit creveții cu felii de ardei iute, și felii de lime, din care am scurs peste tempura, și am înmuiat creveții în sosul aromat. Salatei i-am adăugat la servire arahide, pentru nota exotică. Chipsurile au zburat primele din castron. Fiind o mâncare de confort și informală, nu am pregătit porții individuale, ci toată lumea s-a servit direct din castron, în proporțiile preferate.
Sper să vă bucurați de o masă la fel de veselă și colorată, prima dată când pregătiți acești creveți tempura care sigur vă vor face să zâmbiți.