Lasagna cu dovleac și brânză de capră

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Rețetă de Cristina Frangopol

Cum este sâmbăta voastră de toamnă perfectă? A mea începe în piață, cât mai devreme, încă înainte de prima cafea, de care nu am timp până când nu văd ce produse de sezon găsesc astăzi. E ca emoția surprizelor din dimineața de Crăciun pentru mine, dar în fiecare săptămână. După amiaza am tot timpul să pregătesc fără grabă o mâncare delicioasă de confort pentru cină, gătită neapărat în cuptor, pe care toți din jurul mesei să o simtă ca pe o îmbrățișare caldă.

Când toamna îți oferă cu generozitate dovleac, și visezi la paste mătăsoase, o lasagna cu dovleac copt, brânză proaspătă de capră și nuci e chiar perfecțiunea însăși. Eo mâncare relaxată și permisivă, cu cantitați pe care le pot estima, sau cântări chiar și din ochi, și va ieși întotdeauna mai multă decât mi-am propus, dar asta e și mai bine, pentru că aromele nu încetează să infuzeze și e delicioasă și următoarea zi.

Pentru lasagna, vom alterna straturi de foi de paste proaspete, dovleac copt, brânză moale de capră și pecorino, nuci și sos bechamel.

 

 

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Cum este sâmbăta voastră de toamnă perfectă? A mea începe în piață, cât mai devreme, încă înainte de prima cafea, de care nu am timp până când nu văd ce produse de sezon găsesc astăzi. E ca emoția surprizelor din dimineața de Crăciun pentru mine, dar în fiecare săptămână.

Ingrediente

 • Paste proaspete, (300g făină, 3 ouă întregi, un praf de sare)
 • 1 kg Dovleac copt, (Adăugăm și o măciulie mică de usturoi, cimbru proaspăt, sare, piper proaspăt râșnit, fulgi de boia iute și ulei de măsline)
 • Bechamel, (1 litru de lapte, 100g unt, 3 linguri de făină, 100g pecorino, frunze de salvie, sare, piper)
 • 200 g Brânză proaspătă de capră
 • 350 g Pecorino
 • 100 g Nuci tocate

Pașii de preparare

 • 1)

  Am început cu dovleacul, pe care l-am pus la c opt împreună cu rămurele de cimbru, căței de usturoi, și condimente, și l-am stropit cu ulei de măsline; am copt la 180 de grade, până când dovleacul a devenit mole, dar și-a păstrat forma.

 • 2)

  M-am ocupat apoi de foile de paste, pentru care am amestecat făina, ouăle și un praf de sare; am format o bilă de aluat, pe care am lăsat-o învelită în folie, sa se relaxeze, 30 de minute.

 • 3)

  Am porționat aluatul în 4 părți, pe care le-am întins și le-am tăiat în foi dreptunghiulare (de o lățime similară cu cea a tăvii de copt); am întins foile cu mașina pentru paste și am obținut un aluat mătăsos, elastic și aproape transparent; le-am lăsat pe un șervețel, acoperite, și fiind proaspete nu a fost nevoie de fierbere înainte de a le folosi.

 • 4)

  A urmat sosul bechamel, pentru care am topit untul pe foc, și am adăugat făina, lăsând să fiarbă câteva minute, după care am completat cu laptele, pecorino răzuit, frunzele de salvie, sare, piper și am lăsat la foc mic până când sosul s-a îngroșat puțin.

   

 • 5)

  Toate elementele sunt acum pregătite pentru cea mai spectaculoasă parte a rețetei: am ales un vas din fontă, și am început cu sosul bechamel, iar apoi am alternat foi de paste, dovleac, brânză de capră și pecorino ras, nuci, câteva frunze de cimbru, și la final sos. Am repetat încă de două ori, ultimul strat fiind de paste, acoperite de bechamel și pecorino pentru gratinare, la final.

 • 6)

  Totul a stat la cuptorul încălzit la 180 de grade cam o oră, timp în care bucătăria s-a umplut de arome îmbietoare de toamnă, iar pe măsură ce pecorino s-a gratinat, a devenit parfumul predominant. Am scos din cuptor și am așteptat cu greu 15 minute, dar acest timp a făcut mâncarea să poată fi tăiată frumos. Un sauvignon blanc a fost alegerea mea pentru a completa perfect cremozitatea oferită de brânză și dovleac.

   

   

   

  Un final delicios pentru o minunată zi de toamnă blândă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta urmatoare