Pâine artizanală cu maia și selecție de măsline

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii: O pâine

Din tot ce se poate prepara în bucătărie, cel mai mult și mai mult mă fascinează pâinea. Dacă dintr-o bucată frumoasă de carne e previzibil că ai putea, printr-o oarecare procesare, obține o friptură, la pâine rezultatul e spectatulos – aveai doar făină, apă și sare, și printr-o magie, dacă ai răbdare să te minunezi de procesul de fermentație, și acum ții în mână o pâine minunată.

Pentru mine, pâinea înseamnă liniște, calm și grijă – de la frământatul terapeutic, până la mirosul de copt, sinonim cu alintul, totul atunci când fac o pâine e  o stare de bine.

Există pâini rapide, atunci când mă grăbesc, și aluaturi care dospesc repejor când masa e aproape, dar o pâine cu maia îmi da o pauză de la graba de fiecare zi, îmi aduce aminte că atunci când am răbdare răsplata e pe măsură. O rețetă de pâine cu maia și arome din măsline am copt și astăzi, într-o zi numai bună ca să ne odihnim, așa ca un aluat bun de pâine.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide
  • Portii: O pâine

Ingrediente pentru pâinea cu măsline

  • 450 g făină
  • 100 g maia naturală
  • 300 ml apă
  • 1/2 linguriță sare
  • 150 g măsline

Modul de preparare al pâinii

  • 1)

  • 2)
    Am hrănit maiaua, adaugând 100 g făină și 75 ml apă, într-un borcan mare de sticlă, peste 30 g de maia. Am lăsat maiaua să își tripleze volumul, liniștită, la temperatura camerei, peste noapte; dimineata, bulele de aer erau deja mari și frumoase, și consiența foarte elastică, iar maiaua pregătită pentru inclus în pâine.
  • 3)

    Am cântărit făina, pe care am cernut-o, și i-am adăugat apa. Le-am omogenizat, și le-am lăsat să stea acoperite cam o oră, pentru a dezvolta rețeaua de gluten.

    Am adăugat maiaua, și am frământat aluatul în malaxor, 5 minute, după care am lăsat aluatul să se odihnească jumătate de oră. Am adăugat apoi sarea în aluat, și am frământat din nou pentru alte 5 minute. După frământare, când aluatul a devenit neted, cu o consistență uniformă, l-am lăsat să se odihnească, într-o cutie de plastic, închisă cu capac, unsă cu ulei de măsline.

    Am revenit la el la fiecare 30 minute, pentru a-l întinde și împătura. După trei faze de întindere și împăturire, cu pauze de jumătate de oră între ele, am adăugat măslinele, pe care le-am împăturat în aluat, și am lăsat aluatul să dospească patru ore, la temperatura camerei, în aceeași cutie închisă.

    După dospire, aluatul crescut foarte frumos, a fost răsturnat pe blatul de lucru, pudrat cu făină. Am format o pâine de formă rotundă, pe care am pus-o într-un coș pentru dospire, cu capul în jos; am acoperit-o cu folie, și am lăsat-o să se odihnească și să dospească la frigider, peste noapte.

  • 4)

    Foarte de dimineață, am încălzit foarte bine cuptorul, la 250 de grade. Când deja cuptorul a atins temperatura am răsturnat pe blat pâinea, am pudrat suprafața cu un strat foarte fin de făină, și am crestat pâinea, folosind o lamă, într-un model frumos, care după coacere am sperat sa ofere pâinii un aspect festiv. Am pus pâinea la copt o oră, până când coaja a devenit rumenă și crocantă, iar pâinea a crescut în cuptor.

    Când am scos pâinea din cuptor, coaja încă făcea sunete, ca o muzică străveche, iar mirosul care a umplut casa putea să adune toată strada în bucătăria mea, pentru că la crearea lui au participat acum și măslinele. Cel mai greu lucru la pâinea asta nu va fi nici pe departe frământatul, sau coptul, ci așteptarea  până se răcește puțin, măcar să poată fi tăiată.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare