Din tot ce se poate prepara în bucătărie, cel mai mult și mai mult mă fascinează pâinea. Dacă dintr-o bucată frumoasă de carne e previzibil că ai putea, printr-o oarecare procesare, obține o friptură, la pâine rezultatul e spectatulos – aveai doar făină, apă și sare, și printr-o magie, dacă ai răbdare să te minunezi de procesul de fermentație, și acum ții în mână o pâine minunată.
Pentru mine, pâinea înseamnă liniște, calm și grijă – de la frământatul terapeutic, până la mirosul de copt, sinonim cu alintul, totul atunci când fac o pâine e o stare de bine.
Există pâini rapide, atunci când mă grăbesc, și aluaturi care dospesc repejor când masa e aproape, dar o pâine cu maia îmi da o pauză de la graba de fiecare zi, îmi aduce aminte că atunci când am răbdare răsplata e pe măsură. O rețetă de pâine cu maia și arome din măsline am copt și astăzi, într-o zi numai bună ca să ne odihnim, așa ca un aluat bun de pâine.