De la pizzeri italieni, brutari și chefs celebri, rețetele de pizza sunt peste tot. Cel mai important e, desigur, blatul. Și ingredientele – putine, cât mai putine (pizza tutto nu are legătură cu rețeta autentica; nu cumpărați nici ananas, porumb sau pui), si de cea mai buna calitate. Aveți încredere sa încercați sa pregătiți pizza – cu o investiție în ingrediente și atenție la câteva detalii importante, pizza coaptă acasă va fi comparabila cu cea de la pizzeriile autentice, iar rețeta proprie poate fi variata în funcție de sezon, de fiecare data diferit (pentru ca după prima încercare, vor urma altele cu siguranță).
Pizza perfecta acasa
Preparare: 120 minute
Gatire: 20 minute
Portii: 4 pizza
- Timp prepapare
- Descriere
- Imagine
- Ingrediente
- Metoda
- Notite
- Nutritie
- Preparare: 120 minute
- Gatire: 20 minute
- Portii: 4 pizza
Ingrediente
Aluatul
- 500 g faina pentru pizza
- 300 g apa călduță
- 20 g drojdie
- 25 ml ulei de măsline
- sare
- 1 lingurita rozmarin uscat
Sosul de roșii
- 1 conserva pulpa de roșii
- ulei de măsline
- Busuioc
- Sare
- Zahar
Topping
- Mozzarella
- Pecorino
- Prosciutto cotto
- Hribi
- Gorgonzola
- Masline
- Roșii uscate
Preparare
- 1)
Am amestecat in in robot, cu cârligul pentru frământare, toate ingredientele, am frământat 10 minute, și am lăsat aluatul sa dospească o ora acoperit cu un șervet umed, pana când volumul s-a dublat. Am împărțit apoi aluatul și am format bile de 220 de grame, pe care le-am lăsat din nou sa dospească a doua ora, acoperit.
- 2)
Am pregatit sosul, reducând intr-o crăticioară roșiile cu ulei de măsline și condimente.
- 3)
Am intins fiecare bila de aluat într-un disc cu diametrul de 30 cm; lăsați în sertar sucitorul; aluat pentru pizza e perfect întins doar cu mana, pentru a nu distruge toate bulele care vor forma crusta aerată la copt. Am pus cam o lingura de sos de roșii pe fiecare pizza, după care, fără a aglomera prea mult, am adăugat toping-urile pe care le-am ales: mozarela / pecorino / gorgonzola, hribi / mozarella, mozarela / prosciutto cotto / măsline, și, preferata mea – margherita, care are doar sos de roșii și mozarela, dar e cea mai buna, desi foarte simpla. Unul dintre cele mai apreciate variante are atât ingrediente coapte, cât și unele care se adaugă după ce pizza este coaptă – mortadella, fior di latte și pesto.
- 4)
Am incalzit cuptorul la temperatura maxima; pentru a reproduce cât mai bine un cuptor zidit, am folosit o piatra pentru copt, pe care am pus-o direct în cuptor, și am copt fiecare pizza direct pe ea, fără a folosi o tava. Efectul este coacerea foarte rapida a fiecărei pizza, de jos în sus, fără a arde Ingredientele de deasupra, și aerarea marginilor. Nu a durat mai mult de 5 minute ca fiecare sa fie rumenita, chiar în cuptorul neprofesional.