Aluatul pentru steluțele cu stilton
Am folosit două foi de aluat pentru foietaj, și am căutat cel mai de calitate aluat disponibil, pentru că este elemental care va oferi structura gustării, deci e foarte important. Am întins ambele foi de aluat cu un sucitor, pentru a-l subția față de foaia inițială, suprafața mărindu-se cu vreo 5 cm pe lungime și lățime.
Am fărâmițat cu mâna brânza stilton și am distribuit-o cât mai uniform pe una dintre foile de aluat.
Am poziționat cu atenție a doua foaie de aluat peste cea cu brânză, și am presat cu sucitorul, pentru ca straturile de aluat și brânza să fie cât mai bine lipite. Am uns într-un strat uniform aluatul cu un ou bătut – va oferi luciu și o culoare delicioasă steluțelor. Am condimentat apoi cu un praf de sare, și cu toate condimentele pregătite, pe care le-am distribuit separate pe suprafața aluatului. Această metodă va face ca după tăiere, steluețele să aibă arome diferite.
Am folosit un decupator de biscuiți și am tăiat stele, pe care le-am așezat într-o tavă pregătită cu hârtie de copt, nu foarte apropiate unele de celelalte, pentru că acest aluat crește puțin și în lateral. Cu decupatorul pe care l-am folosit am tăiat 18 steluțe, și am copt apoi separat și marginile rezultate din tăiere – sunt la fel de bune, deși neregulate ca formă. Am pus la copt pe rând fiecare tavă, la 180 de grade, cam 15 minute, până când steluțele au crescut frumos, și s-au rumenit.
Am servit steluțele imediat, sunt delicioase fierbinți, cu brânza încă topită în interior, dar rămân crocante și ușoare și după ce se răcesc.
Brânza stilton oferă complexitate acestui aluat de foietaj, iar gustarea este completă, nu are nevoie de nimic în plus. Condimentele variate transformă fiecare steluță savurată într-o surpriză delicioasă. Delicate și aromate, această formă le transformă în mici bijuterii culinare, strălucitoare, perfecte de savurat lângă un pahar cu șampanie. Sper să le gătiți într-un dintre serile speciale.