Tort pastel de macarons cu zmeură proaspătă și cremă de mascarpone cu ciocolată albă

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Sărbătorile mele preferate au fost întotdeauna Floriile și Paștele, pentru ca e deja primăvară, ne bucurăm de soare, vânt ușor, miresme de pomi înfloriți, și sărbătorim afară, în grădină – totul legat de aceste sărbători înseamnă viață și bucurie.

Un prânz  minunat de sărbătoare se încheie, în familia mea, cu un tort lejer și diafan, de multe ori cu fructe. Anul acesta vă propun să încercăm împreună să îi lăsăm muți de uimire și admirație pe toți de la masă, și să le oferim un tort ca un vis, pastel și proaspăt – un tort din macarons, cu zmeură proaspătă și cremă fină de mascarpone și ciolotată albă.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingrediente pentru tortul pastel de macarons

 • 260 g zahăr pudră
 • 280 g făină de migdale
 • 200 g albuș de ou
 • 180 g zahăr fin
 • 1 linguriță oțet
 • Sare
 • Colorant alimentar, pastă
 • 500 g mascarpone
 • 200 g ciocolată albă
 • 200 ml fișcă lichidă
 • 200 g gem de zmeură
 • 500 g zmeură proaspătă
 • Vanilie
 • Lime

Modul de preparare al tortului pastel de macarons

 • 1)

 • 2)

  Blaturile de macarons

  Am separat cu atenție albușurile, pentru a nu avea deloc gălbenuș în vas, și am cântărit cu un cântar electronic cantitatea necesară, în loc să folosesc un număr de ouă, pentru o precizie mai bună (știm ca ouăle pot avea dimensiuni foarte diferite). Le-am lăsat acoperite în frigider 24 de ore înainte să încep rețeta, pentru a se deshidrata puțin – acest mic detaliu a asigurat o spumă perfectă. Le-am adus apoi la temperatura camerei, cam o oră. Am adăugat un praf de sare și o linguriță de oțet albușurilor (ambele ingredient au contribuit la fermitatea spumei de ou), și le-am bătut spumă, în robotul de patiserie; când au început să devină aerate, am adăugat zahăr, câte o lingură, permițând o omogenizare completă înainte de a adăuga lingura următoare. Tot în această etapă am și colorat albușurile, pentru o bună omogenizare a culorii. Am obținut o spumă fermă și consistentă, pe care nu mi-a fost teamă să o țin deasupra capului.

  Făina de migdale nu e niciodată suficient de fină, așa cum o găsim la magazin, așa ca am măcinat-o și mai mult, împreună cu zahărul pudră (cu grijă, totuși, să nu o transform în pasta, amestecând prea mult), după care am cernut amestecul printr-o sită fină. Pudra fină va oferi un aspect mătăsos blaturilor.

  Am adăugat peste amestecul de făină de migdale cu zahăr o tremie din spuma de albuș, am omogenizat, și am observant că am obținut o consisență foarte densă; am continuat cu a doua treime din abluș, iar după omogenizarea completă am pus și ultima parte de spumă, luând continuu spuma de pe marginea vasului. După omogenizare, am început procesul de macaronaj, o amestecare continuă, manuală, prin care compoziția pentru blat se întinde către pereții vasului, și a devenit atât de fluidă și mătăsoasă, încât lăsând-o să curgă ca o panglică de pe spatulă putem desena un cerc complet, sau cifra 8, înainte să se dizolve.

 • 3)

  Am pregătit două tăvi tapetate cu hârtie de copt, pe spatele cărora am desenat cercurile în mărimea pe care am dorit-o pentru tort, cam 20 de cm în diametru, cu distanță între ele. Am folosit un poș cu dui stelat, pentru a crea un model în spirală, pe fiecare dintre cele 4 blaturi. Pentru decor, am creat și macarons de mărime clasică. Pentru a elimina aerul din blaturi, am lovit cu atenție, dar ferm, de câteva ori, tăvile de blatul de lucru. Apoi am lăsat tăvile la temperatura camerei, cam o oră, până când s-a format o pojgjiță fină, si atingând spuma, nu se mai lipea. Am copt blaturile de tort la 150 grade, doar câte o tavă în cuptor, pe rând, 18 minute, și le-am răcit complet.

 • 4)

  Crema de mascarpone cu ciocolată albă și lime

  Am pregătit un ganaș din ciocolată albă, adăugând frișca fierbinte peste bucățile de ciocolată, tăiată cât mai fin, și omogenizând, peste 5 minute, amestecul, pe care l-am lăsat complet la răcit, timp în care el a devenit mai puțin fluid.  Am amestecat în robotul de patiserie zahăr pudră cu mascarpone, vanilie, coajă rasă de lime și ganașul de ciocolată, până când s-au omogenizat într-o cremă fină și mătăsoasă, și am răcit-o puțin la frigider, pentru a fi mai fermă, și să nu curgă.

 • 5)

  Cum am montat tortul?

   Am folosit puțină cremă ca adeziv pentru primul blat, asigurând stabilitatea tortului. Pe blat am pus, cu un poș cu dui rotund, cremă, pe toată suprața, pănă la 5mm față de margine, lăsând câteva locuri pentru mici perle din gem, și pentru zmeură proaspătă. Am așezat cu grijă următorul strat, și am alternat blaturi și cremă. Am ornat etajul superior cu macarons, cremă și zmeură proaspătă.

  Macarons e o rețetă care are într-adevăr nevoie de atenție și grijă la preparare, dar spectaculozitatea acestui tort, si deliciul dat de blaturile din macaron, crema fina, combinate cu fructele proaspete merita fiecare minut de grijă. Iar o sărbătoare în familie e  cel mai bun moment să creem un desert atât de special. Sper să îl alegeți pentru un final fabulos de prânz, de Paște.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare