Asamblarea și coacerea cozonacului

Am scos aluatul ferm de la frigider, și l-am împărțit în două părți egale -am întins, pe blatul de lucru, una dintre ele, într-un dreptunghi cu marginile cât mai drepte – l-am întins subțire, dar suficient cât să susțină umplutura – cam 3 – 5 mm e suficient. Am întins jumătate din crema de mac, uniform, peste foaia de aluat, lăsând neacoperite marginile, cam 3 cm pe fiecare latură. Am uniformizat și am presat umplutura, folosind o spatulă. Am împăturat peste cremă marginea inferioară și lateralele, și le-am presat ușor. Am rulat de jos în sus, începând de la marginea pliată, încercând să am un rulou cât mai uniform, și strâns. Am uns cu albuș de ou marginea superioară, nepliată, pentru a se lipi bine, și a sigila aluatul, cu crema în siguranță în interior, fără vreun risc de a se scurge în exterior.

Am uns cu gălbenușul de ou rămas cele două baigli, și am lăsat la frigider plăcinta pentru un sfert de oră, pentru ca suprafața să se întărească. Am uns apoi cu un strat nou, doar de albuș de această dată, pentru un finish lucios, și am pus din nou la frigider, încă un sfert de oră. Cele două straturi de ou vor oferi un aspect marmorat prăjiturii, pentru că gălbenușul va crăpa, iar albușul va aduce luciu la suprafață.

Am înțepat cu un băț lung, pentru frigăruie, cele două baigli, în mai multe locuri pe toată lungimea rulourilor, pentru ca aburul să poată ieși din plăcintă, și a nu crăpa foarte tare. Am copt în cuptorul preîncălzit, la 200 g, în partea inferioară a cuptorului. După un sfert de oră, când suprafața plăcintei începe să se coloreze, am poziționat o tavă goală în partea superioară a cuptorului, pentru a uniformiza căldura, și a nu coace suprafața prea tare, înainte ca interiorul să fie și el copt.
Am scos baigli din cuptor când erau rumeni și frumoși, iar în casă mirosul de copt era deja greu de suportat. Am lăsat la răcit complet plăcinta înainte de a o tăia. Se poate servi călduță, însă se taie perfect, în felii frumoase, după ce se răcește peste noapte, acoperită. Am servit cu ceai, dar un pahar de lapte rece este un adaos perfect acestei plăcinte rustice, cu gust de “acasă la bunica”.
Sper să vă umpleți casa de arome de copt și de confort, și să vă bucurați de un baigli simplu și perfect prin simplitatea și rusticitatea lui.
Cu drag, Cristina.
