Chips crocante de mămăligă cu telemea maturată și tarhon, și sos de bulion

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Din când în când, nostalgia gusturilor simple, de la țară, din copilărie, îmi amintește de mâncarea bunicii, și mă trezesc visând la o mămăligă bună, brânză veche din butoi, o sticlă de bullion răcoritor sterpelită din cămară. Le-am adunat pe toate într-o gustare tradițională, dar ușor actualizată, numai bună de împărțit cu prietenii mei, și ronțăit la povești, lângă o bere rece, în seri de vară.

Am pregătit niște minunate batoane crocante și de mămăligă, cu telemea maturată și tarhon, de scufundat într-un sos de bullion cu ardei iute. Au fost cele mai bune chips, aurii și pline de brânză cu un gust pregnant și atât de specific parcă nouă, și au zburat repede de pe fiecare farfurie.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingrediente pentru chips de mămăligă

 • 500 g mălai
 • 1 l lapte
 • 500 g telemea maturată
 • Tarhon
 • 500 ml bulion
 • Oregano
 • Ardei iuți
 • Sare și piper

Modul de preparare al chipsurilor de mămăligă

 • 1)

 • 2)

  Sosul de bulion

  Am pregătit un sos foarte simplu, care practic se gătește aproape singur – am pus într-o crăticioară bulionul, condimentat cu sare și piper, și câteva felii de ardei iute, și l-am pus pe un foc mare, cam 20 de minute, până când apa din bulion s-a evaporat, și consistenâa a devenit una de sos, care curge încă, dar e dens, și cremos. L-am lăsat la răcit, pentru a fi pregătit oricând. Sosul poate fi păstrat în frigider, cu un capac, destul de mult timp – nicio grijă, e atât de savuros, și potrivit cu multe preparate, calde sau reci, că veți face repede o șarjă nouă.

 • 3)

  Mămăliga cu telemea

  Am fiert mămăliga în lapte în locul apei, și am ales o cosnsitență mai densă decăt aș prefera de obicei. Nu am sărat mămăliga pentru că am adăugat imediat după fierbere telemeaua rasă pe o răzătoare mare, și frunzulițe tinere de tarhon, și am omogenizat foarte bine. Cu cât e mai maturată, cu atât telemeaua este mai aromată, dar și mai sărată, deci va săra suficient mămăliga mea. Consistența brânzei a mai avut un beneficiu – fiind mai tare, nu s-a topit complet de la căldura din vas, și a lăsat niște mici bule mai puțin compacte în compoziție, care vor face ulterior preparatul mai pufos și mai savuros, cu o textură interioară foarte placută, și neomogenă.

  Am uns cu ulei de măsline o tavă de formă dreptunghiulară, și am turnat mămăliga cu brânză într-un strat uniform. Forma vasului ajută la obținerea unor batoane egale când le vom porționa. Am lăsat compoziția să se răcească și să se întărească, la frigider, peste noapte (poate să stea și mai puțin decât o noapte, oricât peste 2 ore ar fi deja suficient).

 • 4)

  Cum am finalizat și servit mămăliga crocantă cu telemea și sos de bulion?

  După ce mămăliga din tavă s-a întărit suficient încât să îmi permită să o porționez, am întors-o pe un fund de lemn, și am tăiat niște batoane frumoase, egale. Le-am trecut pe fiecare, pe rând, printr-un strat de mălai, și le-am prăjit în ulei încins, până când au devenit rumene. Am scurs bastonașele aurii pe un prosop de bucătărie.

  Am servit aceste frumoase chips-uri de mămăligă relaxați, direct cu mâna, foarte calde, cu extra telemea rasă și frunze foarte tinere de tarhon, și le-am scufundat în sosul cremos de bulion.

  Un aperitiv perfect pentru o seară lejeră cu prietenii alături, și minunate lângă o bere foarte rece. Sper să le gătiți pentru o întâlnire cu oameni veseli, le veți oferi o experiență surprinzătoare.

   Cu drag, Cristina.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare