Ragu de vițel pulled apart, gătit lent în vin roșu
Preparare:
Gatire:
Portii:
- Timp prepapare
- Descriere
- Imagine
- Ingrediente
- Metoda
- Notite
- Nutritie
Ingrediente pentru ragu de vițel în vin roșu
- 500 g pupă de vițel
- 1 morcov
- 1 măr
- 200 g ciuperci champignon brune
- 250 g roșii cherry
- 1 pahar vin roșu
- 1 știulete porumb
- 1 ceapă roșie
- 1 măciulie usturoi
- 1 lămâie
- Ulei de măsline
- Ierburi aromatice
- Sare și piper
- 250 g paste
- Brânză maturată
Modul de preparare pentru ragu de vițel pulled apart, gătit lent în vin roșu
- 1)
- 2)
Ragu de vițel pulled apart
Pentru că are nevoie de un timp îndelungat, de gătire în cuptor, am început cu carnea – o felie generoasă de pulpă de vițel a fost pentru început prăjită cu un strop de ulei de măsline, și cimbru proaspăt, într-o tigaie cu grătar, la foc iute. Un minut pe fiecare parte a fost suficient. Prin rumenirea pe ambele părți, am sigilat toate sucurile din carne în interior, și am oferit o ușoară caramelizare apetisantă cărnii.
Am transferat bucata de carne într-o tavă potrivită pentru cuptor, și i-am adăugat mărul tăiat in felii mari, ceapa împărțită în sferturi, boabele de porumb, ciupercile întregi, și măciulia de usturoi tăiată în jumătate. Am condimentat cu sare și piper, am adăugat ierburi aromatice (eu am ales cimbru și rozmarin), și am turnat tot paharul de vin în tavă. Am acoperit bine tava cu folie de aluminiu, și am dat la cuptor, la 180 de grade, în cuptorul pe care l-am încălzit în timp de pregăteam pulpa de vițel. Totul a rămas în cuptor două ore, pentru că bucata mea de carne nu a fost mare, și s-a gătit încet, infuzând toate aromele în carne.
Într-o tigaie de fontă am pus separat la copt, pe hârtie, frumoasele mele roșii colorate, cu ierburi aromatice, căței de usturoi și o picătură de ulei de măsline. Au avut nevoie de 20 de minute la cuptor, lângă tava cu ragu, până când au început să crape.
Toată casa mirosea deja foarte frumos a friptură, ierburi aromatice și legume coapte, așa că am știut că ragu-ul meu e gata copt. L-am scos din tavă, și era atât de fraged încât o furculiță rupea carnea fără niciun efort.
Am “destrămat” carnea (această tehnică este cea care dă numele acestui tip de preparate – pulled apart) folosind două furculițe, și am amestecat în ea legumele coapte, usturoiul, și roșiile cherry, și minunatul sos de vin roșu din tava de copt, care a fost redus în timpul cât a stat la cuptor. Am îndepărtat codițele aromaticelor din tavă, și am adăugat, pentru prospețime, chives și coajă rasă de lămâie.
- 3)
Desigur că acest ragu s-ar potrivi bine servit cu multe feluri de garnituri – cartofi copți sau un piure de rădăcinoase, un orez simplu, bob cu bob, sau o felie generoasă de pâine prăjită, cu maia. Eu am ales astăzi să îl completez cu un sortiment foarte special de paste, specific in Istria, peninsula gastronomica a Croației, și care a făcut parte din Italia – de aici și înclinația pentru paste. Pastele mele se numesc fuzi, sunt artizanale, și foarte simpatic bicolore.
Am fiert pastele 5 minute în apă cu sare, le-am scurs (nu le-am clătit, această regulă se aplică tuturor pastelor), și le-am amestecat imediat cu deliciosul ragu deja pregătit.
Am servit porții individuale, dar foarte generoase, de ragu cu paste, speste care am răzuit mărunt o brânză maturată, semi-tare, aromată, pentru ca acest ragu poate face față unei brânze aromate, fără a fi eclipsat de gustul ei pregnant.
Sper să gătiți rețeta mea de pulled apart ragu – după ce pregătiți carnea pentru cuptor, se face mai degrabă singură, încet, în timp ce vă bucurați de alte activități cu cei dragi, așteptând cina.
Cu drag, Cristina.