Curry roșu tailandez, cu homar – un deliciu vibrant, cu note exotice
O mâncare de confort face orice seară cu prietenii o încântare; un curry este însă nu doar asta: e o cultură în sine, un ansamblu de curry, orez și câteva mici garnituri care completează minunat sosul, și aduc prospețime, sau un efect răcoritor, după iuțeala care ne gâdilă buzele și limba.
Cel mai bun mod de a servi un curry este in mijlocul mesei, cu toate garniturile alături, pentru ca fiecare să își poată servi in farfurie proporțiile preferate din fiecare; și să mai ia o porție – asta se va întâmpla de fiecare dată!

- Timp prepapare
- Descriere
- Imagine
- Ingrediente
- Metoda
- Notite
- Nutritie
Vezi layout printare
Ingrediente pentru curry roșu thailandez
- Pastă de curry roșu, (vezi rețeta mai jos)
- 1 homar
- 600 ml lapte de cocos
- 30 g zahăr brut
- Muguri de bambus
- 300 g legume tailandeze
- Lime
- Coriandru proaspăt
- Orez, (vezi rețeta mai jos)
- Mint raita, (vezi rețeta mai jos)
- Mango murat, (vezi rețeta mai jos)
- Chutney de coriandru, (vezi rețeta mai jos)
Modul de preparare curry tailandez
- 1)
- 2)
Pentru pasta de curry, am prăjit zece minute, într-un wok, la foc mare, toate ingredientele uscate, pentru că prăjirea le intensifică și le rotunjește aromele, după care le-am pasat, folosind un blender vertical, împreună cu uleiul si sucul de lămaie, până la o consistență cremoasă.

- 3)
Într-o crăticioară am dat în clocot apă, împreună cu oțetul, rondele de ceapă și condimentele, și le-am turnat pe toate peste mango taiat felii, pe lungime; le- am lăsat acoperite să se răcească, și să se mureze.

- 4)
Am răzuit castravetele, și l-am lăsat câteva minute la scurs, pentru a nu dilua prea mult sosul; am tocat menta, și le-am amestecat în iaurt, împreună cu sucul de lămaie și pudră de coriandru.

- 5)
A fost momentul să mă ocup de orez, pe care l-am fiert in apă cu sare. Am fost atentă sa nu fierb prea mult orezul – il vrem bob cu bob pentru retete asiatice; după ce l-am scurs, i-am adaugat boabe de rodie și rondele de ceapă verde.

- 6)
Pentru a finaliza curry-ul, am fiert 4-5 minute homarul; am prăjit cateva minute în wok 3 linguri din pasta de curry rosu, căreia i-am adăugat laptele de cocos, legumele, sare, zahăr și suc de lime. Restul de pastă se poate pastra la frigider.
Am lăsat totul la fiert cam 5 minute, după care am fiert încă 5 minute, acoperit, împreună cu cleștii homarului (am crăpat carapacea cu un ciocănel), și carnea din coadă – cea mai prețioasă.

- 7)
Minutele necesare ca să fie gata curry, le-am folosit pentru a pregăti și chutney- ul, pentru care am adăugat toate ingredientele, tăiate bucăți mari, în blender, și le-am tocat doar cât să devină un amestec grosier, fără a le transforma intr-o pastă prea fină.

- 8)