Tortelloni proaspeți cu urdă și ierburi

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Cât iubesc sa merg în piață… energia, verdele și prospețimea, frumusețea pură și simplă a produselor de pe fiecare masă mă inspiră în fiecare dimineață petrecută acolo; îmi place să știu de unde sunt micii producători, ce cultivă, și în ce anotimp, îi cunosc deja pe cei din piața mea preferată. Mă întorc acasă cu legume proaspete, verdețuri abia culese, si cele mai bune fructe, și abia aștept să pregătesc ceva delicios din ce am găsit de sezon în ziua aia. Nu ne-am dezmorțit după iarnă, dar tarabele sunt pline de verdețuri de primăvară, cu temperaturile astea blânde; ce motiv mai bun să gătesc o mâncare cu ce am găsit astăzi proaspăt și bun? Ouă, brânză, unt, smântână, și niște ierburi se vor transforma toate în delicioși tortelloni, rotofei și plini de arome, perfecți de pregătit într-o zi de alint.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingrediente pentru tortelloni

  • 200 g făină de grâu dur
  • 3 ouă
  • 500 g urdă
  • 200 g spanac tânăr
  • Frunze proaspete
  • Unt
  • 200 g smântână
  • Ceapă verde
  • Usturoi verde
  • Sare și piper

Modul de preparare al tortelloni

  • 1)

  • 2)

    Crema de urdă cu ierburi

    Am blanșat 1 minut în apă clocotită spanacul, și l-am scurs. L-am tocat, împreună cu un fir de ceapă verde, un fir de ustori verde, pătrunjel și mărar, și le-am amestecat bine cu urda, două linguri bune de smântână, un ou, sare și piper, până când am obținut o cremă fină și omogenă; am lăsat brânza la frigider, până când m-am ocupat de aluat.
  • 3)

    Pastele proaspete

     Am pregătit aluatul pentru paste – am omogenizat făina, 2 ouă si sare, și  am frământat până când aluatul a devenit matăsos; l-am învelit in folie, pentru a se relaxa pe blatul de lucru, cam jumatate de oră.

    Am întins cu mașina pentru paste fâșii lungi și fine de aluat, din care am tăiat cu un cuțit zimțat, de patiserie, pătrate cu latura de 10 cm (facem tortelloni, care sunt mai mari decât tortellini). În mijlocul fiecărui pătrat de paste am pus cu poșul un glob de cremă de brânză, cam cât o nucă mitică. Am uns cu puțină apă toate marginile pătratelor, pentru o sigilare perfectă, și le-am pliat, pentru a obține un triunghi; două colțuri le-am lipit apoi, și tortelloni au fost gata.

  • 4)

    Am dat în clocot o oală mare de apă cu sare, si am fiert tortelloni până când au plutit frumos la suprafață, cam 5 minute; pastele proaspete au nevoie de un timp de fierbere mult mai mic decât cele uscate.

    Între timp, am pregătit sosul, pentru care am tras la tigaie, în unt, frunze de salvie, am adăugat 2 linguri de smântână si puțină apă in care au fiert pastele – sosul e fluid și ușor. Am pus și pastele în sos, doar câteva secunde, împreună cu frunze de kale si mangold. Lăstarii tineri de mazăre au adus încă o notă de prospețime gustului bogat al pastelor.

    Pastele cu ce am găsit de dimineață în piață sunt o celebrare a primăverii, a primelor frunze temerare care ne aduc prospețime meselor, și a oamenilor care suntem norocoși că încă mai cultivă pentru noi produse autentice. Se prepară mai ușor decât ne-am aștepta, iar modelatul grăsuților tortelloni e ceva minunat de făcut în familie, așa că încercați să cooptați copiii, se vor distra grozav.

    Cu drag, și chef de hoinărit piețe, Cristina.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare