Duck bao buns – Chifle pufoase asiatice, coapte la abur, cu rață crocantă și salată proaspătă

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

De cele mai multe ori, și cred ca ni se întâmplă tuturor, îmi râmâne o cantitate rezonabilă de carne de la orice friptură pe care o pregătesc la o masă. De care, dacă e fiu sinceră, nimeni nu prea mai are chef a doua zi, în aceeași formă. Dar folosind-o într-un preparat nou, poate primi o nouă formă delicioasă, pentru o altă masa la fel de spectaculoasă – de asta caut întodeuna rețete și variante care să îmi ofere ocazia să nu risipesc alimente, dealtfel foarte bune, doar pentru că același fel de mâncare nu e la fel de atractiv în ocazii consecutive.

Vă propun astăzi o rețetă simplă, gătită prea puțin la noi, cu influențe de street food, din Asia, în care voi folosi o minunată friptură de rață, rămasă de la cină – pregătim Duck Bao Buns – chifle pufoase și moi, coapte pe abur, cu o umplură delicioasă de rață, un sos asiatic aromat, și o salată proasptătă, revitalizantă.

Aparent e doar un sandwich asiatic, savurat direct din mână, dar complexitatea de texturi, arome și temperaturi îl fac un preparat spectaculos și diferit, de care toată lumea se va bucura.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Modul de preparare

Chiflele pufoase, coapte pe abur

 • 1)

  Am înmuiat drojdia în lapte cu zahăr, și am lăsat-o zece minute, să se activeze, și să facă o spumă. Am adăugat drojdia aerată deja, făinii cernute, alături de amestecul de lapte, ulei, oțet de orez și apă. Am amestecat toate ingredientele, și le-am frământat în robotul de patiserie, cam zece minute, până când s-a format un aluat fin și lucios. L-am lăsat la dospit o oră, într-un vas uns ușor cu ulei, acoperit, într-un loc călduț, până când volumul aluatului s-a dublat.

   

 • 2)

  L-am răsturnat pe suprafața de lucru, l-am presat pentru a scoate aerul, si l-am presărat cu praful de copt; am frământat încă două minute.  Pe blatul de lucru pudrat ușor cu făină, am împărțit aluatul în 6 părți egale, pe care le-am întins în câte un oval cu dimensiunea de 10 x 6 cm, și l-am uns cu ulei. În centrul fiecărui oval am poziționat un bețișor de lemn, și am împăturat aluatul peste el. Am poziționat chiflele formate pe hârtie de copt, și le-am acoperit cu câte un pătrat din hârtie. Am acoperit vasul, și am lăsat a doua oară chiflele la dospit, pentru 45 de minute, până când și-au dublat din nou volumul.

 • 3)
  Pentru coacerea pe abur, am scos cu grijă bețișoarele din chifle, și am pus căte trei chifle pe fiecare dintre cele două etaje ale steamer-ului din bambus, pe pătratele de hârtie. Am poziționat steamerul desupra unui wok în care deja fierbea apă, și am copt pe abur, acoperit cu capacul de bambus, zece minute, până când chiflele au devenit foarte pufoase, și erau vizibil coapte complet.

Sosul asiatic

 • 1)

  Într-o crăticioară, pe plită, am amestecat zahăr, sos de stridii, sos de soia, oțet de orez, ulei de susan, ghimbir ras, prune și câteva linguri de apă, și le-am fiert la temperatură redusă cinci minute, amestecând constant, până când zahărul s-a dizolvat. Am amestecat apoi totul cu un blender vertical, până când am obținut un sos omogen, pe care l-am lăsat să se răcească într-un castronel.

Modul de asamblare al chiflelor

 • 1)

  Am tăiat bastonașe fine legumele pentru salată. Când chiflele au fost coapte, le-am desfăcut cu grijă, fără să le desprind de tot, și am pus pe ambele părți din interior o porție de sos. Am adăugat fâșii de carne, salată proaspătă, și am condimentat cu ceapă verde, frunze de coriandru și semințe de susan.

  Am servit chiflele calde încă. Delicatețea pufoaselor chifle a completat armonios carnea ușor crocantă, sosul picant și legumele proaspete și dulci-acrișoare. Friptura a primit o nouă viață, și a devenit partea centrală a unei mese complete și delicioase. Sper să gătiți aceste celebre sandwichuri asiatice, atât de îndrăgite, și potrivite pentru orice fel de masă; e ușor sa integrați în ele orice carne vă rămâne prin frigider, alături de legume și orice fel de sos; veți avea mereu variații noi și surprinzătoare ale aceleiași teme.

   

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare