Supă cremă de roșii coapte cu chips de parmezan

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Poate pentru că în zona unde locuiau bunicii mei toată lumea le cultiva; sau pentru că am avut o slăbiciune pentru ele mereu; dar e cert – roșiile sunt printre legumele mele preferate, dacă nu chiar pe primul loc. De când apar cele cultivate în solarii, primăvara, și până vara târziu, când soiurile de grădină le-au luat demult locul, mă bucur de gustul lor bogat și proaspăt, și cred că sunt puține zile vara în care să nu mănânc, într-o formă sau alta.

Atât de versatile, roșiile înobilează toate salatele, dau aciditate proaspătă preparatelor la cuptor, sau ne oferă o bază solidă pentru supe reci sau calde – astăzi vă propun și eu o variantă de supă, în care legumele sunt coapte în cuptor, pentru aromă intensă, și apoi servite cu delicioase și crocante chips-uri de parmezan, rumenite.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingrediente pentru supa de roșii

 • 2 kg roșii
 • O ceapă
 • O măciulie usturoi
 • Plante aromatice
 • 2 ardei iuți
 • 200 g parmezan
 • Supă de legume
 • Sare și piper

Modul de preparare

Legumele coapte

 • 1)

  Am pregătit baza supei mele, pregătind o tavă pentru copt, și încâlzind cuptorul la 180 de grade. Am ales din piață roșii din soiuri cât mai diferite, pentru că au oferit o complexitate de gusturi supei. Am tăiat roșiile mai mari în jumătate sau sferturi, în funcție de mărime; pe cele mai mici, sau cherry, le-am lăsat întregi. Am tăiat în jumătate ceapa și măciulia de usturoi și am stropit legumele cu ulei de măsline, am adăugat sare, și ierburile aromatice proaspete.   Când roșiile au fost coapte, le-am blend-uit in robotul de bucătărie, împreună cu sucul pe care l-au lăsat roșiile în tavă, și am obținut o bază pentru supă densă și intensă.

  Pentru supe creme, piureuri sau sosuri, e foarte util sa coaceți legumele în cuptor în loc să le fierbeți – această metodă va adăuga o aromă mai bogată mâncării, și nutrienții din legume nu se dizolvă în apă. Toata savoarea se concentrează, prin coacere, iar rezultatul va fi spectaculos. În plus, odată puse la cuptor, legumele se gătesc singure, fără vreun ajutor sau efort.

Chipsurile de parmezan

 • 1)

  Pentru chips-urile de parmezan, am răzuit  100 g din brânză pe răzătoarea fină. Am acoperit cu hârtie de copt o tavă, și am folosit un inel rotund, pentru a presăra uniform, într-un disc, parmezanul. Am ornat cu mici frunzulițe de cimbru proaspăt, boia iute si susan, și am pus tava la copt, la 175 de grade, câteva minute; prima dată parmezanul s-a topit, iar apoi s-a prăjit, și a devenit frumos, auriu. Am lăsat discurile să se răcească în tavă 5 minute, după care au fost gata de servit, foarte delicate și crocante.

  Aceste chipsuri dantelate pot fi adăugate în tot felul de supe, salate sau preparate cremoase, și vor fi elementul interesant și savuros care completează mâncarea, și ii adaugă o notă crocantă, elevând orice preparat.

Cum am finalizat și servit supa?

 • 1)

  Am încălzit baza pentru supă într-o oală pe plită, și am adăugat supă de legume, până la consistența perfectă – nu foarte densă, pentru a avea un piure, dar nici prea lichidă, pentru a păstra textura cremoasă.  Am încorporat restul de parmezan în supă, pentru savoare și consistență.

  Am servit supa cremă de roșii cu un strop de ulei de măsline, și delicatele chips-uri de parmezan, care s-au savurat primele! Sper să gătiți această catifelată supă de roșii coapte, și să vă bucurați de toată savoarea roșiilor de grădină, tot sezonul care e abia la început.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare