Friptură de pui cu ierburi aromatice și usturoi, piure cremos de cartofi și compot de cireșe

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

În copilărie, prânzul de duminică, împreună cu toată familia, era foarte important și prezent în viața tuturor. În Banat el era, și în comunități micuțe este și astăzi, o adevărată instituție. O sărbătoare a familiei, care aduna în jurul mesei câte generații locuiau în casă, în general trei.

Invariabil, ziua începea cu haine frumos călcate, și mersul la biserică, iar la întoarcere, acasă, se servea un prânz minunat, o bucurie de savurat împreună, și așteptat toată săptămâna. Atât de iubit, încât variațiile erau mici, nesemnificative, și nu strica nimeni ceva atât de familiar și perfect. Cum să schimbi cu ceva supa de vreo pasăre cu tăiței, de la începutul mesei? Iar unul dintre felurile principale cele mai îndrăgite la un prânz din copilărie vi-l propun astăzi – pui întreg, rumenit în cuptor, cu piure cremos de cartofi și compot de cireșe – clară influență a impreriului austro-ungar, a cărei bucătărie folosea, de secole, cu naturalețe, fructele în preparate sărate. Compotul de cireșe a fost toată copilăria mea cel mai bun prieten al piureului.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingrediente pentru friptura de pui, de duminică

 • 1 pui întreg
 • Ierburi aromate proaspete
 • Ierburi aromatice uscate
 • 50 ml vin alb
 • O căpățână de usturoi
 • 1 kg cartofi albi
 • 1 pahar lapte
 • 100 g unt
 • Compot de cireșe

Modul de preprare al fripturii

 • 1)

 • 2)

  Friptura de pui cu ierburi și usturoi

  Am pregătit un amestec de condimente, din boia, piper proaspăt, usturoi deshidratat, ierburi aromatice uscate (rozmarin, cimbru, oregano, busuioc), coajă de lămâie, pentru o marinare uscată, cu care am condimentat puiul, atât pe exterior cât și în interior. L-am lăsat la marinat peste noapte – dar oricât timp peste o oră va fi foarte bine. L-am scos din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei cu o oră înainte de gătire, timp în care am încălzit cuptorul la 180 de grade. Am umplut puiul cu felii de lămâie, ierburi proaspete (busuioc, tarhon, pătrunjel) și l-am sărat chiar înainte de copt. În tavă am pus ierburi, lămâie, o căpățână de usturoi, și ardei iute, și 50 de ml de vin alb. L-am lăsat la cuptor cam o oră, să se rumenească frumos, folosind în ultimele 10 minute și funcția de ventilație, care a oferit o crustă încântătoare puiului.

 • 3)

  Piureul cremos de cartofi

  Între timp, am fiert cartofii, curățați de coajă și tăiați cubulețe, în apă bine sărată (e cea mai bună metodă pentru o sărare omogenă a oricărui piure). Când marginile s-au rotunjit, a fost semnalul ca sunt fierți, așa că i-am scurs bine. I-am trecut prin presa de cartofi (robotul de bucătărie nu e recomandat aici, pentru că va transforma un piure pufos într-o masă cu consistență de lipici). I-am omogenizat bine cu lapte fierbinte și unt foarte gras, până când consistența a fost una mătăsoasă, aerată, ca o spumă de cartofi.

 • 4)

  Cum am finalizat și servit friptura de pui, cu puire și compot?

  Pentru un prânz informal și cald în familie, am servit puiul întreg, frumos, în mijlocul mesei, pentru ca fiecare să își poată alege bucata preferată, și să își construiască singur farfuria, cu proporțiile perfecte de friptură, piure și compot de cireșe. Iar fața de masă brodată cu cireșe, cusută de mână, de bunica mea, a făcut această masă și mai specială.

  Puțin nostalgic, nepretențios, dar cu o puritate a gusturilor simple, care greu poate fi reprodusă înafara unui cadru atât de familiar și confortabil, care creează amintiri pentru generații, această masă e iubită de copii și adulți deopotrivă.

  Sper să experimentați prânzul în familie în prima duminică în care programul de masă împreună, acasă,  va fi cel care dictează întreaga zi – veți relua această rutină foarte des.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare