Biblioteca mea de gastronomie e unul dintre cele mai dragi colțuri din casă – iubesc cărțile în sine, le citesc sau răsfoiesc des (pe unele pe post de literature, cum sunt jurnalele lui , sau fabuloasele cărți ale unor titani mondiali, cum sunt Heston Blumental, Massimo Bottura, cărți care mă uimesc la fiecare pagină, chiar dacă deja le știu atât de bine. Suvenirul meu de vacanță e de mulți ani deja o carte care prezintă cultura gastronomică a țării, regiunii sau orașului vizitat.
Dar sunt și cărți care pe lângă inspirație și cultură, mă învață să mă perfecționez. Una dintre cele mai iubite autoare de cărți de gătit este Donna Hay, cu o colecție de 26 de volume deja publicate, printre care și “Basics to Brilliance”, al cărui concept este stăpânirea unei tehnici de gătit, și executarea ei apoi în câteva aplicații foarte interesante.
Am topit 30 de grame de unt într-o crăticioară, pe foc, și i-am adăugat făina, pe care am gătit-o un minut, amestecând. Am turnat laptele în amestec, pe rând, și am fiert totul opt minute, până când compoziția s-a îngroșat și a devenit lucioasă.
Am luat cratița de pe foc. Am separat patru ouă, și am adăugat în amestec doar gălbenușurile, alături de muștar, ricotta, și celelalte două feluri de brânză maturată, răzuite fin. Am condimentat cu sare și piper proaspăt râșnit. Am transferat amestecul în cel mai mare castron pe care l-am găsit, și am lăsat amestecul deoparte. Din cinci albușuri am pregătit o spumă cât mai tare.
Din secțiunea de souffle, eu am ales un souffle cu păstrăv afumat, un pește fantastic, care merită o atenție deosbită, și promite să se transforme într-un fel elegant și delicat.