Souffle delicat cu păstrăv afumat și chive

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Biblioteca mea de gastronomie e unul dintre cele mai dragi colțuri din casă – iubesc cărțile în sine, le citesc sau răsfoiesc des (pe unele pe post de literature, cum sunt jurnalele lui , sau fabuloasele cărți ale unor titani mondiali, cum sunt Heston Blumental, Massimo Bottura, cărți care mă uimesc la fiecare pagină, chiar dacă deja le știu atât de bine. Suvenirul meu de vacanță e de mulți ani deja o carte care prezintă cultura gastronomică a țării, regiunii sau orașului vizitat.

Dar sunt și cărți care pe lângă inspirație și cultură, mă învață să mă perfecționez. Una dintre cele mai iubite autoare de cărți de gătit este Donna Hay, cu o colecție de 26 de volume deja publicate, printre care și “Basics to Brilliance”, al cărui concept este stăpânirea unei tehnici de gătit, și executarea ei apoi în câteva aplicații foarte interesante.

Am topit 30 de grame de unt într-o crăticioară, pe foc, și i-am adăugat făina, pe care am gătit-o un minut, amestecând. Am turnat laptele în amestec, pe rând, și am fiert totul opt minute, până când compoziția s-a îngroșat și a devenit lucioasă.

Am luat cratița de pe foc. Am separat patru ouă, și am adăugat în amestec doar gălbenușurile, alături de muștar, ricotta, și celelalte două feluri de brânză maturată, răzuite fin. Am condimentat cu sare și piper proaspăt râșnit. Am transferat amestecul în cel mai mare castron pe care l-am găsit, și am lăsat amestecul deoparte. Din cinci albușuri am pregătit o spumă cât mai tare.

Din secțiunea de souffle, eu am ales un souffle cu păstrăv afumat, un pește fantastic, care merită o atenție deosbită, și promite să se transforme într-un fel elegant și delicat.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingrediente pentru souffle delicat cu păstrăv afumat și chive

  • 200 g păstrăv afumat
  • Chives
  • 55 g unt
  • 35 g făină
  • 160 ml lapte
  • 5 ouă
  • 120 g ricotta
  • 60 g brânză maturată
  • 40 g parmezan
  • O linguriță muștar
  • Sare, piper

Modul de preparare al souffle-ului delicat cu păstrăv afumat și chive

  • 1)

  • 2)

    Amestecul de bază pentru souffle

    Am topit 30 de grame de unt într-o crăticioară, pe foc, și i-am adăugat făina, pe care am gătit-o un minut, amestecând. Am turnat laptele în amestec, pe rând, și am fiert totul opt minute, până când compoziția s-a îngroșat și a devenit lucioasă.

    Am luat cratița de pe foc. Am separat patru ouă, și am adăugat în amestec doar gălbenușurile, alături de muștar, ricotta, și celelalte două feluri de brânză maturată, răzuite fin. Am condimentat cu sare și piper proaspăt râșnit. Am transferat amestecul în cel mai mare castron pe care l-am găsit, și am lăsat amestecul deoparte. Din cinci albușuri am pregătit o spumă cât mai tare.

  • 3)

    Souffle-ul cu păstrăv și chive

     În amestecul de souffle am adăugat jumătate din cantitatea de păstrăv, desfăcut în bucăți mici, și jumătate din cantitatea de chive, și am amestecat pentru a le omogeniza. Am adăugat o treime din albușurile bătute, și am amestecat delicat, cu o lingură metalică. Am adăugat și albușurile rămase, și le-am omogenizat.

    Am topit 25 de grame de unt într-un vas potrivit pentru cuptor. Am adăugat souffle-ul, și am distribuit deasupra cealaltă jumătate de păstrăv și chive. Am copt la 200 de grade, în cuptorul preîncălzit, cam 15 minute, până când souffle-ul a devenit auriu și a crescut frumos.

  • 4)

    Am servit souffle-ul direct din vasul în care l-am copt, și imediat după ce l-am scos din cuptor. Souffle-ul se lasă în câteva minute, așa că l-am servit imediat, cu felii de lămâie, pentru prospețime.

    A fost deosebit de delicat, iar păstrăvul afumat a oferit o aromă foarte plăcută preparatului meu.

    Chiar dacă e un fel perceput ca sensibil la orice erori, cu puțină atenție, mai ales la încorporarea delicată a albușurilor în compoziția de souffle, se va obține o mâncare spectaculoasă și foarte interesantă – sper să încercați această rețetă creată de Donna Hay, și să vă lăsați inspirați de rețetele din cărțile de gastronomie pe care sigur le aveți acasă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare