Steak de ton cu roșii cherry coapte, și salată proaspătă de microplante

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii: 2 porții

Sunt peste zece ani de când am avut bucuria să fac cunoștință cu fascinanta lume a vinurilor, și am avut bucuria să am ocazia sa degust, să învăț și să mă bucur de vinuri minunate produse la cramele din toate regiunile viticole ale României. Să descopăr asocierea interesantă a fiecărui preparat cu vinul lui potrivit e un exercițiu foarte antrenant la fiecare masă.

            Astăzi vă propun o rețetă care ne scoate puțin din asocierea clasică a vinurilor albe cu pește și a celor roșii cu carne roșie, și ne permite în schimb să experimntăm câteva asocieri interesante – gătim un minunat steak de ton, cu roșii coapte și o salată de microplante – tonul este foarte versatil în asortarea cu un vin bun, iar fiecare pereche în parte va oferi note diferite peștelui – vinul este astfel o componentă foarte bine integrată în preparat.

 

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide
  • Portii: 2 porții

Ingrediente pentru steak-ul de ton

  • 400 g ton crud
  • Ulei de măsline
  • Susan alb și negru
  • 2 crenguțe roșii cherry
  • Microplante
  • O linguriță gem de mure
  • Piper proaspăt râșnit
  • Sare
  • O lămâie

Modul de preparare

  • 1)
        Astăzi vă propun o rețetă care ne scoate puțin din asocierea clasică a vinurilor albe cu pește și a celor roșii cu carne roșie, și ne permite în schimb să experimntăm câteva asocieri interesante – gătim un minunat steak de ton, cu roșii coapte și o salată de microplante – tonul este foarte versatil în asortarea cu un vin bun, iar fiecare pereche în parte va oferi note diferite peștelui – vinul este astfel o componentă foarte bine integrată în preparat.
  • 2)
    Am pus la copt, în cuptorul încălzit la 180 de grade, crenguțele de roșii cherry, cu ulei de măsline, sare, piper, un praf de zahăr și busuioc uscat. Le-am copt cam 15 minute, până când au început să crape ușor, dar le-am păstrat întregi.

    Pentru salata de microplante, am pregătit o vinegretă simplă: am amestecat usturoi verde cu câte două linguri de ulei, oțet balsamic, apă, cu o linguriță de gem de mure, sare, piper, zahăr. Vinegreta a fost turnată peste amestecul de microplante. Acestă salată va fi foarte parfumată, pentru ca micuțele plante sunt foarte aromate, iar vinegreta cu mure o va completa foarte armonios.

  • 3)
    Am servit tonul tăiat în felii generoase, alături de roșiile coapte și salata de microplante delicate, și am condimentat cu un ulei de măsline de foarte bună calitate, dintr-un soi monovarietal.
  • 4)

    Spuneam mai sus că tonul este foarte versatil, și pentru că nu are grăsime, suportă și niște vinuri mai particulare, cu note exotice, așa că e cea mai bună ocazie să ne facem puțin curaj sa experimentăm câteva asocieri interesante. Am putea să îl servim, clasic, cu un vin alb – Pinot Gris, pentru a da o notă proaspătă; sau cu un neașteptat Orange, condimentat și structurat. Un rose maturat, din Cabernet Sauvignon sau Shiraz ar fi o alegere foarte inspirată. Dacă momentul la care servim steak-ul de ton este seară, ar fi foarte potrivit și un vin roșu – un Pinot Noir tânăr și catifelat, răcit puțin, chiar și un Novac.

    Sper să gătiți acest minunat pește, și să experimentați cât mai multe dintre asocierile cu vin, pentru a găsi preferata voastră.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare