Tort ecler cu cremă fină de cafea

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Ce ar fi o cină special fără un desert spectaculos? E finalul pe care eu îl aștept emoționată pe tot parcursul mesei (la restaurant, mă uit pe furiș la lista de deserturi chiar înainte să aleg felul principal).

Tortul pe care l-am pregătit acum e un desert extraordinar pentru a încheia o cină, oricât de elegantă sau lejeră ați ales-o – e delicious, intens, cu aroma de espresso și blaturi delicate – un tort de ecler cu cremă de cafea. Pentru că nimeni niciodată nu ar putea să refuze un ecler, iar ecleruri nu sunt niciodată prea multe; iar gustul divin de cafea din crema fină va surpinde cu siguranță. Dar poate la fel de important e faptul că la aceste ecleruri nu contează dacă s-au lăsat, ci e chiar mai bine – straturile torturilor nu au nevoie de aer, așa că rețeta e foarte permisivă și prietenoasă chiar și cu începătorii în ale cofetăriei.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingrediente pentru tortul ecler cu cafea

  • 10 ouă
  • 625 ml lapte
  • 125 ml espresso
  • 150 g zahăr pudră
  • 40 g amidon de porumb
  • 150 g făină
  • 150 g unt
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 50 g caramel

Modul de preparare al tortului

  • 1)

  • 2)

    Blaturile de ecler pentru tort

    Am pregătit 125 ml de espresso, și l-am pus într-o crăticioară, pe foc, împreună cu 125 ml de lapte, o linguriță de zahăr, și untul. Pe un foc mic, am așteptat până când untul s-a topit, și laptele a fiert.

    Am adăugat făina, un praf de sare și o linguriță de cafea instant, și am amestecat până când aluatul s-a legat. Am mai gătit aluatul încă cinci minute, la foc mic, amestecând în continuu. Am transferat aluatul cald în vasul robotului de patiserie, și l-am lăsat să se răcească zece minute. Am adăugat patru ouă, pe rând, unul câte unul, și am amestecat bine în robot, așteptând ca fiecare ou să fie bine omogenizat în aluat, înainte de a-l adăuga pe următorul. , sfârșit, am încorporat în cremă 30 de grame de unt moale. Aluatul a fost la sfârșitul acestei etape, suplu, lucios, elastic, și cădea în panglică de pe o spatulă.

  • 3)

    Am transferat aluatul într-un poș cu vârf stelat. Am desenat pe spatele unei hârtii de copt trei discuri din aluat. Am pregătit și câteva eclere mititele. Am copt blaturile 25 de minute la 180 de grade, după care am redus temperatura la 160 de grade, și am lăsat totul la cuptor încă zece minute. Am lăsat blaturile de ecler la răcit complet, pe un grătar.

  • 4)

    Cremele de cafea, și de frișcă cu caramel

    Pentru crema de frișcă, am bătut spumă 200 ml de smântână pentru frișcă cu zahăr pudră. Când a fost gata, am adăugat 50 g de caramel, pe care l-am omogenizat. Am lăsat crema la frigider pentru a deveni mai fermă până când am avut nevoie de ea.

  • 5)

    Pentru crema de patiserie cu cafea, am înfierbântat lapte cu zece  grame de cafea solubilă. Între timp, am separat 6 gălbenușuri, și le-am amestecat cu un tel, împreună cu 150 de grame de zahăr pudră și amidonul de porumb. Am amestecat energic unul – două minute, până când gălbenușurile au devenit o spumă și s-au deschis la culoare.

    Am luat laptele fierbinte de pe foc, și am temperat gălbenușurile, încorporând puțin lapte în amestecul cu ou, pentru a evita coagularea. Am continuat până când am omogenizat cele două compoziții, și am obținut o consistență fluidă, ca o smântână subțire. Am strecurat amestecul printr-o sită fină, pentru o consistență ca mătasea, și am pus crema pe foc. Pentru într-un moment de neatenție crema se poate arde, am fost foarte atentă să o fierb la foc mediu, și am amestecat continuu. Crema a primit consistență, ajutată și de amidon, și a devenit foarte catifelată și fină. Am adăugat 20 de grame de unt la final, și am amestecat bine pentru a-l integra perfect. Am mutat crema la răcit într-un castron, și am acoperit-o cu folie alimentară, pe care am lipit-o chiar de suprafața cremei, pentru a evita crearea unei pojghițe.

  • 6)

    Cum am montat tortul?

    Am folosit puțină cremă ca adeziv pentru primul blat, asigurând stabilitatea tortului pe platou. Am folosit un inel de tort, și am alternat straturi de ecler cu crema de patiserie cu cafea. Le-am presat ușor, pentru ca eclerele să nu păstreze goluri de aer în interior. La mijloc am inserat un strat contrastant de cremă de frișcă cu caramel. Am umplut cu ambele creme câteva dintre eclerele mici, cu care am ornat partea superioară a tortului. Câteva boabe de cafea învelite în ciocolată, pentru un contrast cu toată cremozitatea. Am lăsat prăjitura o oră la frigider, timp în care cremele au devenit suficient de ferme pentru a nu curge. Straturile au fost foarte frumos evidențiate, și deși subțiri și delicate, au avut o aromă foarte intensă de cafea.
    Am ornat tortul foarte simplu, cu zahăr pudră, și l-am servit din frigider – un deliciu cremos, intens, perfect după o cină specială. Sper să îl testați, și să îi încântați pe toți cei de la masă cu cel mai spectaculos ecler care li s-a servit.

    Cu drag, Cristina

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare