Coaste de vită gătite lent în vin roșu, cu piure de țelină, morcovi glazurați și sfeclă cu hrean

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii: 2 porții

Weekend-urile sunt zile de respiro, în care avem timp să ne bucurăm în tihnă de tot ce ne face plăcere, așă că o mâncare pe care să o gătim încet, și să o servim cu toată familia alături, este pentru mine cea mai frumoasă pauză de la zilele agitate și prea grăbite din cursul săptămânii. Vă propun pentru primele zile liniștite pe care le așteptați o rețetă de care se vor bucura deopotrivă iubitorii unei delicioase bucăți de carne, gătită in cuptor, foarte încet, și amatorii de legume ce completează cu texturi diferite – gătim coaste de vită în vin roșu, cu piure de țelină, morcovi glazurați și sfeclă cu hrean.

 

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide
  • Portii: 2 porții

Ingrediente

  • 800 g coaste de vită
  • O sticlă vin roșu, Fetească Neagră
  • Supă de vită
  • O măciulie usturoi
  • 2 rădăcini țelină
  • 500 ml lapte
  • 250 g unt
  • 1 kg morcovi tineri
  • 400 g sfeclă
  • Hrean
  • Ulei de măsline
  • Plante aromatice proaspete, cimbru, rozmarin, oregano, salvie

Modul de preparare

Coastele de vită în vin roșu

  • 1)

    Fiind elementul care are nevoie de cel mai mult timp, am început cu pregătirea coastelor, pe care le-am condimentat, și le-am prăjit rapid, în ulei de măsline, la foc mare, pe toate părțile; când s-au rumenit și au primit o culoare aurie, foarte apetisantă, le-am transferat într-o tavă, le-am acoperit cu vin roșu, și le-am lăsat în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, cam 4 ore, împreună cu măciuliile de usturoi, tăiate în jumatate. La fiecare oră am verificat cantitatea de lichid din tavă, și am adăugat, cam la jumătatea perioadei de coacere, supă de vită. Brezarea este tehnica pentru care sunt foarte importante și carnea și lichidul în care ea se gătește, pentru că el va infuza carnea, și o va aroma, așa că am ales un vin foarte bun, din soiul fetească neagră.

Legumele

  • 1)

    Cu vreo o oră înainte să fie gata carnea, m-am ocupat de legume – am curățat morcovii, și fiert 10 minute, întregi. Am pregătit o tavă pentru cuptor, și am glazurat morcovii, cu un amestec de ulei de măsline, unt și miere, ierburi aromatice proaspete, și i-am condimentat cu sare și piper, pentru a sta la cuptor o jumătate de oră, să se rumenească.  Deși au fost moi, și-au păstrat forma, și au rămas întregi și frumoși.

    Am curățat și am tăiat în cubulețe rădăcinile de țelină, și le-am fiert în apă cu sare până când au devenit foarte moi. Le-am pasat împreună cu unt moale și lapte fierbinte, până când legumele s-au transformat într-un piure cremos. Am condimentat cu sare și piper proaspăt râșnit.

    Am fiert sfecla tăiată felii cu mandolina, si am murat-o 10 minute într-un lichid fierbinte, din apă, oțet și condimente. Am scurs-o și am adăugat hrean proaspăt răzuit și sare, pentru o iuțeală plăcută lângă coastele și piureul dulce.

     

     

     

Servire

  • 1)

    Am servit carnea după ce s-a odihnit în lichidul din tavă, pentru a nu își pierde hidratarea, peste piure-ul cremos, și cu morcovi glazurați alături. Sfecla picantă cu hrean a adus o notă picantă și acrișoară, contrastantă. Un pahar de fetească neagră a completat perfect coastele brezate.

    Chiar dacă gătirea cărnii a durat puțin, de asta am și ales-o pentru o zi în care nu mă grăbeam nicăieri, rețeta este ușoară, și se prepare relaxat, așa cum ar trebui să fie toate weekend-urile noastre; sper să vă bucurați și voi de acest deliciu cât mai curând.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare