Eu mă bucur mai mult de cozonac când nu e Paste sau Crăciun – mi se pare ca e mai apreciat, si nu se pierde între toate preparatele de sărbătoare; strălucește el singur, în toate aromele lui încântătoare. Am găsit si o rețeta mai simplu de preparat, dar delicioasa, care a umplut casa de un miros delicios de sărbători de iarna.
Cozonac
Preparare:
Gatire:
Portii: 1 cozonac

- Timp prepapare
- Descriere
- Imagine
- Ingrediente
- Metoda
- Notite
- Nutritie
- Portii: 1 cozonac
Ingrediente
- 500 g faina
- 25 g drojdie
- 250 ml lapte
- 125 g zahar
- 100 g stafide
- 100 g nuci
- 100 g curmale
- 2 oua

Method
- 1)
Pentru framantare am folosit robotul de patiserie, cu cârligul special pentru frământare. Am cernut faina în bol, si i-am adăugat zaharul, laptele, ouăle si drojdia (înmuiată în lapte cu zahăr). După ce aluatul a fost omogenizat, am adăugat nucile tocate, curmalele tăiate în bucăți mai mici, stafidele pe care le-am hidratat anterior în cognac, si esența de vanilie si de rom. După 10 minute de frământare, am pus totul la dospit, acoperit, cam 2 ore; aluatul și-a triplat volumul în acest timp. Am împărțit aluatul în doua părți egale, le-am rulat si apoi le-am împletit într-un cozonac, pe care l-am lăsat din nou la a doua dospire, pana când a crescut frumos, încă o ora. Am uns cu galbenul de ou partea superioara a aluatului, si am copt la 180 grade, în cuptorul preîncălzit, timp de 30 de minute.