File de somon în crustă de alune și măsline verzi, și couscous cu legume

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Toată lumea înapoi la treabă, școală și alte activități, așa că timpul devine limitat între toate lucrurile de făcut, și ritmul alert în care se desfășoară zilele noastre. Dar asta nu înseamnă că mesele noastre nu merită atenție, pentru a fi cu adevărat momente de respiro, în care mâncarea e delicioasă și sănătoasă. Și scuza că nu avem timp să gătim nu mai funcționează de multă vreme, pentru că modul modern și adaptat timpului nostru abundă în rețete care se pot pregăti imediat, cu efort minim, și rezultate spectaculoase.

Cam ca și rețeta mea de file de somon, într-o crustă spectaculoasă de măsline și alune de pădure, lângă un couscous aromat, pufos și plin de legume vesele, care nu are nevoie de nici 30 de minute pentru a fi pe masă, pregătită pentru o cină savuroasă cu familia.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingrediente pentru somon și couscous

 • 4 file-uri somon
 • 200 g măsline verzi, fără sâmburi
 • 100 g alined de pădure
 • 200 g couscous
 • 300 g amstec de legume
 • Condimente, ghimbir, turmeric, boia, curry, cimbru, sare si piper
 • Ulei de măsline
 • Mărar

Modul de preparare al somonului cu couscous

 • 1)

 • 2)

  Couscous

  Couscous este un aliment foarte sănătos și savuros, din grâu dur, care are nevoie să fie doar înmuiat în apă fierbinte, sau fiert pe aburi de supă pentru a fi pregătit de mâncare (există în comerț niște paste făinoase, sub forma unor granule, care se vând tot sub denumirea de couscous, dar sunt paste, nu o cereală – nu le alegeți decât daca paste este ceea ce vreți să gătiți).

  Într-un castron am amestecat couscous-ul cu ce condimente mi-am imaginat pentru a-l aroma – pentru o tușă marocană, am ales câte o linguriță de ghimbir, boia, curry, turmeric, sare și un praf de piper proaspăt râșnit. Am agăugat 400 ml de apă fierbinte și am amestecat totul. Am lăsat castronul acoperit 10 minute, pentru a hidrata cerealele, apoi, folosind o furculiță, am afânat couscous-ul, care s-a colorat minunat de la turmeric.

  Am fiert între timp legumele în apă cu sare, 10 minute. Le-am scurs și le-am adăugat peste couscous, cand acesta a fost gata. 

   

 • 3)

  File-ul de somon

   Am scurs măslinele și le-am tocat în robotul de bucătărie împreună cu alunele de pădure, până am obținut o consistență grujoasă. Măslinele fiind deja sărate, nu am adăugat alte condimente – aroma acestor două ingrediente este suficientă pentru a avea o crustă savuroasă.

  Am acoperit fiecare felie de pește cu crusta preparată din măsline și alune. Am pus file-urile într-o tavă, cu puțin ulei de măsline, și am pus la cuptor pentru cam 10 minute, la 200 de grade, în cuptorul preîncălzit. Când au fost gata, crusta a devenit crocantă.

  Am servit porții individuale, de câte o felie de file de somon cu crustă de măsline și alune, și un bol de couscous colorat cu legume. Crusta crocantă a contrastat foarte plăcut cu peștele delicat, care se desfăcea pe fibră. Aromele pe care le-am folosit în couscous au dar o vagă impresie marocană, foarte potrivită pentru garnitura aerată și cerealele foarte fine.

  Totul a fost gata foarte repede, în cam douăzeci de minute am putut servi o cină completă,  savuroasă și sigur memorabilă.

  Cu drag, Cristina.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare