Vinete coapte pe jar, brânză maturată și dressing aromat de usturoi

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Probabil ca nimic nu se poate compara cu o mâncare gătită pe jar, afară, și cu aroma nobilă de fum pe care gătitul pe foc o oferă preparatelor, de la carne la legume, brânzeturi și chiar deserturi deosebite. Pentru că sezonul vinetelor e în toi, și noblețea lor mă face să le aleg în orice preparat, cât pot de des, astăzi voi folosi magia focului pentru a transforma această legumă fantastică într-o mâncare de confort absolut delicioasă, perfectă pentru orice masa din zi, și potrivită pentru servit atât caldă cât și rece – vinete coapte pe jar, cu brânză maturată și dressing aromat de usturoi. Chiar dacă vinetele se pot coace și în cuptor, merită să faceți un mic efort pentru a aprinde focul, și a le impregna cu aroma inconfundabilă de afumat, care face și zacusca atât de specială.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingrediente pentru vinete coapte

 • 4 vinete
 • Telemea maturată , de oaie
 • 50 ml ulei de măsline
 • 20 ml oțet balsamic
 • Ceapă verde
 • Pătrunjel și mărar, proaspete
 • 2 căței de usturoi
 • Sare

Modul de preparare al vinetelor coapte

 • 1)

 • 2)

  Vinetele coapte

  Deși sunt cea mai importantă componentă a rețetei, vinete au fost partea care a avut nevoie de cea mai puțină intervenție din partea mea.

  Am găsit în piață vinete albe și mov, așa că am luat din amândouă, pentru a varia foarte ușor soiurile, și a maximiza gustul legumelor coapte. Am făcut un foc frumos, adevărat, cu lemne și cărbuni de lemn în grătar, și când am aut un jar generos și incandescent, am pus vinetele la copt. După 10 minute, le-am întors, și le-am lăsat încă 10 minute. Pentru următoarele 5 minute am expus căldurii jarului părți care au rămas mai puțin coapte. Când suprafața vinetelor părea arsă, le-am luat de pe grătar și le-am lăsat câteva minute să se răcorească. Le-am îndepărtat cu atenție coaja, și le-am lăsat la scurs într-un strecurător 10 minute.

 • 3)

  Dressingul aromat de usturoi și condimentele

  Până vinetele s-au copt liniștite pe jar, am pregătit dressingul aromat. Am tăiat felii subțiri ceapa verde și cățeii de usturoi. Am tocat mărunt pătrunjel și mărar, și am amestecat cu uleiul de măsline și oțetul balsamic. Am pus dressingul într-un borcan, pentru a oferi timp aromelor să infuzeze uleiul, și să devină foarte aromat.

  Am tocat cu un cuțit nucile, nu foarte mărunt, pentru a păstra o textură în contrast cu cremozitatea vinetelor  – am găsit în piață nuci noi, și m-am bucurat să le aleg pentru rețeta mea, pentru că durează atât de puțin vremea lor. Telemeaua maturată am ras-o pe răzătoarea mare.

 • 4)

  Cum am servit vinetele coapte pe jar cu bânză și dressing de usturoi

   

   

  După ce vinetele s-au scurs câteva minute, le-am desfăcut în formă de evantai, și le-am sărat ușor. A fost nevoie doar de puțină sare, pentru că și brânza este sărată. Am adăugat dressingul aromat, și am presărat telemea maturată și nucile tocate.

  Am ales pentru vinete și o pâine foarte rustică și robustă, cu maia și semințe, cu coaja groasă și crocantă, care a completat minunat rețeta mea. Sper să aprindeți focul cât mai curând, cât sezonul minunatelor vinetelor e în toi, și vă puteți bucura de savoarea lor unică.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare