Nicio culoare nu e atât de așteptată după iarnă, ca verdele – îl caut în piață, în primele flori de primăvară, și mă energizează, mă scoate din casă, mă inspiră pentru preparate proaspete și delicioase. Leurda e printre primele verdețuri pe care le găsim, culeasă din pădure, și adusă în piață, aromată și revigorantă, cu aroma ei delicată de usturoi. O aștept cu mare drag, și o gătesc des câteva săptămâni, cât timp o găsesc, și nu ratez niciodată să aromatizez un unt cu ea. Astăzi o voi folosi într-un pesto delicios, cu fistic și alune de pădure, care va transforma un simplu risotto într-un deliciu verde crud, de primăvară.
Risotto verde cu pesto de leurdă și fistic
Preparare:
Gatire:
Portii:
- Timp prepapare
- Descriere
- Imagine
- Ingrediente
- Metoda
- Notite
- Nutritie
Ingredients
Ingrediente pentru risotto
- 200 g orez carnaroli
- 150 g pesto de leurdă
- 800 ml supă de legume
- 2 cepe verzi
- 75 ml vermout
- Parmezan
- Piper
Ingrediente pentru pesto de leurdă
- 4 legături leurdă
- 50 g fistic
- 50 g alune de pădure
- 75 ml unveil de măsline
- Sare
- Piper
Modul de preparare a rissoto-ului
- 1)
Pesto de leurdă
Principalul actor din preparatul meu de primăvară a fost pesto, așa că am început chiar cu el. Am spălat bine leurda (fiind o plantă sălbatică, și culeasă din pădure, are de multe ori și pământ pe codiță), am tocat grosier alunele de pădure și fisticul, am răzuit parmezan, și am amestecat în blender, împreună cu ulei de măsline, sare, piper, și un cățel de usturoi. Am obținut o pastă în care se mai vedeau mici bucățele de alune și fistic, care au contribuit la textura pastelor, și au adus un plus de crocant.
- 2)
Risotto
Pentru risotto, am înmuiat câteva minute ceapă verde într-o tigaie încăpătoare, și am adaugat orezul, pe care l-am călit puțin; am stins cu vermut, și am așteptat să se evapore alcoolul. Pe rând, am adăugat câte 200 ml de supă caldă, până când a fost absorbită de orez. Împreună cu ultima tranșă de supă, am amestecat în orez parmezan și pesto de leurdă, care la căldură a eliberat un miros delicios de ustoroi sălbatic. Firberea completă a durat cam 25 de minute, risotto a avut o considență cremoasă, iar boabele de orez au rămas al dente.
- 3)
Am servit orezul imediat, fierbinte, cu parmezan răzuit și câteva picături de ulei de măsline. A fost o mâncare simplă și ușoară, revigorantă și potrivită pentru un început de primăvară, pe care sper să o gătiți cât timp mai găsiți leurdă irezistibil de verde prin piață.
Cu drag, Cristina