Fondue elvețian de brânză – o mâncare caldă, ca o îmbrățișare

Cristina Frangopol

Preparare: 10 minute

Gatire: 15 minute

Portii: 4 porții

În serile din perioada asta din an visez cu ochii deschiși la o cabană în Alpi, cu foc în șemineu, și o mâncare delicioasă, caldă, perfectă la sfârșitul zilelor de iarnă la munte; dar până Elveția e destul de departe, măcar o parte din povestea asta se poate rezolva ușor – am gătit o mâncare clasică și atât de iubită, fondue, care adună întotdeauna în jurul oalei aburinde pofticioși și pasionați de brânză. Pentru înmuiat în vasul cu brânză topită am pregătit crutoane de pâine cu maia, cu o coajă groasă și crocantă, cartofi fierți și felii de cârnați ușor afumați, și am echilibrat totul cu niște castraveți murați.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide
  • Preparare: 10 minute
  • Gatire: 15 minute
  • Timp total: 25 minute
  • Portii: 4 porții

Ingrediente

  • 200 g emmentaler
  • 100 g cheddar
  • 200 g tomme de montagne
  • 200 g tomme du pays basque
  • 100 g gouda
  • 300 ml vin alb
  • 1 cațel usturoi
  • 1 lingură amidon de porumb
  • 25 ml brandy
  • 1 lingură suc de lămâie
  • Praf piper și nucșoară

Method

Pregătirea

  • 1)

    Chiar înainte de a începe să prepar fondue, m-am ocupat de elementele care completează mâncarea, și pe care le-am scufundat în acest fluid delicios – pâine cu maia, cartofi, castraveți murați și cârnați de casă. Am tăiat cubulețe cât pentru o îmbucătură pâinea cu maia; am fiert pe abur cartofii întregi; am scurs castraveții murați; am tăiat felii nu foarte subțiri de cârnați.

Modul de preparare

  • 1)

    Pe o răzătoare mare, am răzuit fiecare sortiment de brânză, apoi le-am amestecat, împreună cu amidonul de porumb – acest detaliu e important pentru a stabiliza proteinele din brânză și a avea un preparat omogen. Varietatea de brânzeturi care se pot transforma în fondue este foarte mare, dar e important să fie unele cu o consistență semi-tare, nematurate, pentru că acestea se topesc cel mai frumos.

    Singurul instrument pentru a găti un fondue de brânză este o oală, cât mai solidă; eu am ales una de fontă, pentru că fonta distribuie uniform căldura și fondue s-a omogenizat frumos, fără a se arde. Am frecat pereții vasului cu usturoiul puțin zdrobit, am turnat vinul, și am pus oala pe plită, la foc mediu. Când vinul a început să fiarbă, am adăugat o mână din amestecul de brânzeturi, și am amestecat continuu cu o lingură de lemn, până când toată brânza s-a topit. Am păstrat o temperatură medie pentru fierbere, și am continuat să adaug brânză, doar după ce s-a topit cea dinainte.

    Acest proces a durat cam 15 minute, dar a fost important să nu mă grăbesc, pentru că am obținut în acest fel un fondue mătăsos și fluid. După ce brânza a fost încorporată, am adăugat distilatul de gutui, nucșoară și piper proaspăt râșnit.

    Am servit fondue într-un vas special, tipic petru acest preparat, care îl menține cald pe tot parcursul mesei, cu toate garniturile alături, și furculițe lungi la îndemână.

    Un pahar de vin alb, același în care am topit brânza (am asociat un Sauvignon Blanc), a fost o adiție perfectă acestui fondue elvețian încântător, pentru care vă sfătuiesc să vă rezervați neapărat o seară relaxată, cât încă vremea ne ține prin casă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare