Înghețata de fistic
Am curățat fisticul (am obținut cam 150 g de sâmburi curățați) și l-am prăjit la 170 de grade, 10 minute. Am ales să îl prăjesc pentru a-i intensifica aroma. L-am mărunțit apoi în robot, până la o consistentă de nisip grosier, fără a fi pulbere sau a începe să se transforme în unt.
În robotul de patiserie, am bătut spumă gălbenușurile de ou cu zahăr, cam 4-5 minute, până când am obținut o consistență aerată și cremoasă. Între timp, am încălzit pe plită laptele, smântâna de frișcă și fiscutl tocat – am avut grijă să nu fiarbă, însă. Am temperat cu 3 sferturi din amestecul de pe plită, spuma de ou – am adăugat câte puțin lapte la spumă, amestând în continuare în robot. Am omogenizat astfel cele două compoziții, fără a coagula oul. După temperare, am adăugat amestecul în laptele rămas, și am fiert crema cam 5 minute, amestecând constant, până când am obținut o cremă de patisserie fină. Am răcit crema la temperature camerei, iar apoi la frigider, până când a fost complet rece (a stat la frigider, într-un recipient închis, două oreș poate sta și peste noapte, i-ar fi chiar foarte bine).
Am turnat crema foarte bine răcită în aparatul de inghețată, care a amestecat 30 de minute, și a transformat crema de patiserie într-o înghețată aerată și foarte aerată, aproape o spumă. Aparatele de înghețată sunt foarte accesibile acum, și puteți alege unul cu sau fără compresor. Oricare ar fi cel la care vă opriți, înghețata nu va mai lipsi din casă niciodată.