Înghețată de fistic la cornet, cu topping de ciocolată amăruie

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Pentru mine, imaginea perfectă a bucuriei pure e un copil cu un cornet de înghețată în mână. Și dacă s-ar face un top planetar al deliciilor preferate, probabil că tot înghețata ar câștiga, de departe.

În sufletul meu, înghețata se împarte în categoria de fructe, și categoria de ciocolată / vanilie / nuci, care e și cea preferată, aproape întotdeauna. Alune, nuci, pecan – aș înlocui oricând prânzul cu o înghețată. Dar adevărata mea slabiciune e fisticul, pe care o prepar astăzi, și o transform într-un cornet, învelit în ciocolată amăruite – deliciul suprem, răcoritor, de vară.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingrediente pentru înghețata de fistic la cornet

 • 250 g fistic crud
 • 250 ml lapte
 • 250 ml smântână pentru frișcă
 • 100 g zahăr
 • 4 gălbenușuri
 • 300 g ciocolată amăruie
 • 50 g fistic, pentru topping

Modul de preparare al înghețatei de fisctic la cornet

 • 1)

 • 2)

  Înghețata de fistic

  Am curățat fisticul (am obținut cam 150 g de sâmburi curățați) și l-am prăjit la 170 de grade, 10 minute. Am ales să îl prăjesc pentru a-i intensifica aroma. L-am mărunțit apoi în robot, până la o consistentă de nisip grosier, fără a fi pulbere sau a începe să se transforme în unt.

  În robotul de patiserie, am bătut spumă gălbenușurile de ou cu zahăr, cam 4-5 minute, până când am obținut o consistență aerată și cremoasă. Între timp, am încălzit pe plită laptele, smântâna de frișcă și fiscutl tocat – am avut grijă să nu fiarbă, însă. Am temperat cu 3 sferturi din amestecul de pe plită, spuma de ou – am adăugat câte puțin lapte la spumă, amestând în continuare în robot. Am omogenizat astfel cele două compoziții, fără a coagula oul. După temperare, am adăugat amestecul în laptele rămas, și am fiert crema cam 5 minute, amestecând constant, până când am obținut o cremă de patisserie fină. Am răcit crema la temperature camerei, iar apoi la frigider, până când a fost complet rece (a stat la frigider, într-un recipient închis, două oreș poate sta și peste noapte, i-ar fi chiar foarte bine). 

  Am turnat crema foarte bine răcită în aparatul de inghețată, care a amestecat 30 de minute, și a transformat crema de patiserie într-o înghețată aerată și foarte aerată, aproape o spumă. Aparatele de înghețată sunt foarte accesibile acum, și puteți alege unul cu sau fără compresor. Oricare ar fi cel la care vă opriți, înghețata nu va mai lipsi din casă niciodată.

 • 3)

  Am umplut cornetele cu înghețată, și le-am lăsat puțin în congelator, pentru a se congela complet. Între timp, am tocat fistic, dar de data aceasta folosind un cuțit, și am topit ciocolata amăruie pe baie de abur. Am scufundat cornetele în ciocolată topită, și le-am presărat puțin fistic.

  Câteva minute la congelator au oferit consistență stratului de ciocolată, și au făcut-o foarte crocantă. Sub stratul subțire și delicat de ciocolată amăruie, am dat de o înghețată cremoasă, plină de fistic, numai bun de ronțăit, și foarte aromată – de departe, desertul meu rece preferat! Sper să o pregătiți și să o savurați în zilele fierbinți de vară, neapărat din cornet.

 • 4)

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare