Midii în sos picant de roșii cu bacon

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Vacanțele mele sunt bazate foarte mult pe gastronomie – călătoresc să văd locuri frumoase, și să descopăr arome noi, și cultura gastronomică zonelor pe care le vizitez. Nu întâmplător, țările mediteraneene au un loc foarte sus în lista preferințelor, pentru că pe lângă un timp minunat la mare, au o bogăție de produse fantastice, pe care le gătesc rapid, simplu, și foarte sănătos – cred ca e bucătăria mea favorită, de când am descoperit-o. Fructele de mare sunt un capitol special în cartea de bucate a acestor țări, atât de norocoase să își împartă malurile Mediteranei, iar midiile, de acum faimoase în toată lumea, pot fi un prânz de vacanță perfect – eu le gătesc repede și când mi se face dor de câteva zile în vacanță, la mare.

Am adaptat o rețetă cu midii, după gustul meu, cu un sos special cu bacon, roșii și inrgediente pe care probabil toată lumea le are deja acasă.

 

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingredients

  • 1 kg midii
  • 100 g bacon
  • O ceapă roșie
  • 4 căței usturoi
  • 400 ml passata de roșii
  • Oregano
  • Pătrunjel
  • Lămâie
  • Sare și piper

Modul de preparare al midiilor

  • 1)

  • 2)

    Sosul pentru midii

    Cubulețele de bacon au fost rumenite împreună cu ceapă roșie, taiată mărunt, și felii subțiri de artei iute. Nu e nevoie de ulei sau altă grăsime, pentru că bacon-ul are deja suficientă, care se topește frumos, și oferă o notă caramelizată, delicioasă. Am prăjit totul la foc susținut cam cinci minute, până când baconul a devenit ușor crocant, și ceapa s-a înmuiat.

    Am adăugat passata de roșii, am amestecat bine, si am condimentat cu sare, piper si o linguriță de zahăr, pentru a balansa aciditatea roșiilor; pentru o aromă și mai proaspătă, am adăugat în sos și pătrunjel.

    Am lăsat sosul la foc mic, să fiarbă încet și să aibă aromele timp să infuzeze passata. Aici nu avem un timp fix – începând de la 5 minute în sus, sosul este fiert, dar cu cât stă mai mult pe plită, cu atât va fi mai savuros.

  • 3)

    Cum am finalizat și servit midiile picante?

    Pentru că mâncarea de vacanță ne lasă tot timpul să ne relaxăm, această rețetă e una foarte ușoară și rapidă – practic, după ce am terminat sosul, tot ce mai avem de făcut este fierbem scoicile. Le-am adăugat pe toate într-un vas mare, peste sos, am pus un capac, și am fiert la foc mare câteva minute, doar până când midiile s-au deschis (nu mai mult, pentru că o gătire îndelungată ar da o textură cauciucată și neplăcută fructelor de mare).

    Am răsurnat totul într-un vas pentru servit, iar sosul s-a instalat și el, delicios, în cochiliile midiilor, cuibărind în ele și bucățele crocante de bacon. Am adăugat coriandru proaspăt, și felii de lămâie, pentru prospețime, iar pentru scufundat în sos, neapărat câteva felii de focaccia.

    Vacanțele ne fac viața mai frumoasă și colorată, iar mâncarea de vacanță ne transpun în locuri minunate și plini de amintiri de vară, până când chiar ajungem acolo. Sper să vă bucurați de gustul meu preferat de mare, când gătiți rețeta asta ca o vedere.

    Vă îmbrățișez cu dor de hoinărit! Cristina

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare