Ratatouille provensal cu legume din grădină, la cuptor

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii:

Mâncarea simplă, rustică, și absolut delicioasă mă duce cu gândul la modul în care gătea bunica mea, și care până acum nu a fost egalat de nimeni – caut puritatea și gustul ingredientelor din grădină, de primăvara devreme și până toamna târziu.

Pentru o escapadă culinară in sudul provensal al Franței, și o abundență de legume din piață, am gătit o rețetă clasică de Ratatouille, în care sosul de roșii a scufundat legumele într-o baie de arome și plante aromatice.  Există atât de multe rețete și variante de ratatouille, care se poate găti și pe plită, și servi rece, la temperatura camerei sau cald, în funcție de vremea de afară, dar preferata mea este versiunea gătită în cuptor, cu legumele aranjate frumos într-un vas ceramic, rotund, și servită nepărat cu o felie generoasă de pâine de la țară, cu maia, cu coaja groasă și crocantă.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide

Ingrediente pentru ratatouille

  • 2 vinete
  • 2 zucchini
  • 2 roșii mari
  • 2 cepe roșii
  • 3 ardei grași, colorați
  • 1 bulb fenicul
  • 3 ciuperci brune
  • Busuioc proaspăt
  • Aromatice uscate
  • 1 kg roșii pentru sos
  • 3 globuri mozzarella
  • 1 măciulie usturoi
  • Sare și piper

Modul de preparare pentru ratatouille

  • 1)

  • 2)

    Sosul de roșii

                Am început cu sosul de roșii, pentru că va dura cam 45 de minute în cuptor – am tăiat roșiile mai mari în jumătate; pe cele mai mici, sau cherry, le-am lăsat întregi, și le-am dat la cuptor, împreună cu un ardei gras roșu, măciulia de usturoi tăiată în jumătate, ardeii iuți, ierburi aromatice, sare, piper, stropite cu ulei de măsline. Când roșiile au fost coapte, le-am blenduit in robotul de bucătărie, și am obținut un sos aromat, și nu foarte dens.

  • 3)

    Legumele

    Rețeta asta mă lasă să îmi exersez abilitățile de tăiere cu cuțitul – am tăiat felii frumoase, rotunde, toate legumele, încercând să păstrez aceeași grosime pentru toate – astfel atât aspectul lor în tavă va fi unul plăcut și omogen, și timpul de gătire va fi similar, asigurând o coacere uniformă. Am sărat ușor legumele. Am feliat și mozzarella în felii rotunde.

  • 4)

    Montarea pentru cuptor

    În vasul ceramic, punem tot sosul, pentru a acoperi uniform suprafața vasului de copt, într-un strat de doi centrimetri. Peste sos, alternăm legumele, suprapunându-le ușor, în cercuri concentrice; integrăm și mozzarella și frunze de busuioc proaspete, în același mod. Pentru că legumele pierd din umididate, și se strâng puțin în timpul coacerii, am încercat ca feliile de legume să fie așezate cât mai compact, și cât mai perpendicular în vasul de copt; după primele legume, a devenit tot mai ușor să apropii feliile. Am realizat prima dată un inel din legume, pe exteriorul vasului, apoi a încăput perfect unul mai mic, în centru. La final, am presărat cimbru uscat, câteva picături de ulei de măsline, și am copt în cuptor, la 180 de grade, cam o oră.

  • 5)

     

    Am servit ratatouille fierbinte, cu o pâine proaspătă cu maia, rustică, cu coajă crocantă și un vin roze, foarte bine răcit – primele semne că vara nu e departe! Dacă sunteți la fel de nerăbdători ca și mine să apară, rețeta asta o va aduce mai aproape; nu uitați să treceți pe la piață și pe la brutărie, și să o gătiți cu gândul la prima vacanță, undeva în Franța, la țară!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare