Gata! Primăvara e aici, în sfârșit! Și suntem răsfățați și cu vreme frumoasă, și cu ingrediente proaspete în piețe. Fructele, legumele și frunzele nu au egal în savoare, așa că eu le folosesc cât mai aproape de starea lor naturală, oricât de des pot, și mă bucur de prospețimea lor în fiecare zi.Cea mai apreciata mâncare de când arată e mai cald e, desigur, o salată, pentru că are posibilități infinite, și poate fi deopotrivă un prânz lejer sau o cină delicioasă, specială – depinde doar de ingredientele pe care le alegem. Salatele mele ascund mereu și fructe, și întotdeauna plante aromatice, pentru note unice – cea de azi nu face excepție, pentru ca suntem în plis sezon de fructe roșii – vă propun o delicată salată cu burrata, căpșuni proaspete și busuioc, pe lângă alte câteva surprize ascunse între frunze, pentru un deliciu de care nu vă veți sătura până când nu se termină abundența de căpșuni din piață.
Salată cu burrata, căpșuni și busuioc
Preparare:
Gatire:
Portii:

- Timp prepapare
- Descriere
- Imagine
- Ingrediente
- Metoda
- Notite
- Nutritie
Ingrediente pentru salata cu burrata, căpșuni și busuioc
- O burrata
- 250 g căpșuni
- O ceapă roșie
- Un croissant , simplu sau sărat
- 3 felii prosciutto
- O mână spanac
- O legătură mentă
- O legătură busuioc
- 50 g fistic
- Flori de soc
- Ulei de măsline extravirgin
- Oțet balsamic de Modena

Modul de preparare al salatei cu burrata, căpșuni și busuioc
- 1)
- 2)
Prosciutto crocant și chips de croissant
Pentru că mi-am dorit niște elemente interesante în salată, care să adauge note de sărat, crocant, și umami, și să contrasteze cremozitatea brânzei, am ales prosciutto crudo, foarte delicat, și am copt în cuptor, pe setarea cu ventilație, câteva felii subțiri, care în mai puțin de zece minute s-au prăjit frumos și au devenit crocante.
- 3)
Pentru chips-urile de croissant, am ales un croissant care avea rulate în compoziție șuncă și cașcaval, și l-am tăiat, folosind un feliator electric, în cele mai subțiri pe care mi le-a permis aparatul; textura croissantului a făcut ca frumosele felii să pară o dantelă delicioasă; ca și când nu aveam deja ceva foarte bun, am copt 2-3 minute feliile în cuptor, la 180 de grade. Când s-au prăjit, chips-urile erau atât de delicate, încât se puteau dezintegrau în mână.
- 4)
Cum am montat salata?
După ce elementele de copt au fost gata, am montat salata – vara, lejeritatea și rapiditatea în gătire sunt factori importanți în alegerea preparatelor, așa că totul a mers foarte repede. Am spălat căpșunile și frunzele, și le-am uscat. Am tăiat inele subțiri de ceapă.
La baza salatei, am așezat frunze de spanac tânăr, apoi am continuat cu burrata, căpșunile tăiate în jumătate, menta și busuiocul. Între ele, am găsit locul potrivit pentru delicatele felii de prosciutto crocant, și chips-urile de croissant. O ploaie de fistic tocat a fost lejer distribuită peste burrata și căpșuni.
Am ales cel mai bun ulei de măsline extravirgin, cu note delicate, și am picurat un fir generos, pentru a înveli brânza, după care câteva picături de oțet balsamic de Modena a fost suficient pentru a aroma salata – oțetul balsamic este un foarte bun prieten al căpșunilor, și merită investit într-unul de calitate (o bună indicație este consistența lui, care trebuie să fie cremoasă, nu perfect lichidă). Pentru că la cuptor sarea din proscuitto se intensifică, și croissantul era și el sărat, nu am adăugat sare salatei.
Câteva flori foarte delicate de soc au adăugat o notă de parfum, și o tușă de final, care a amintit o dată în plus că savurăm o salată de primăvară – vară.