Steak de vita maturata, morcovi și sfecla coapte, salsa verde

Cristina Frangopol

Preparare:

Gatire:

Portii: 2 Portii

 

Un steak de vita la cina tranforma orice seara de marți într-un moment savuros; merita sa investiți în cea mai buna carne maturată pe care o puteți gasi; ea devine tot mai ușor accesibila noi toți. Morcovii și sfecla coapte sunt o varianta delicioasa, și foarte potrivită iarna, mai ușoară decât cartofi prăjiți din clasicul steak & fries, iar accentele de menta și lămâie din salsa verde adaugă o nota proaspăta, în contrast cu dulceața naturala a legumelor și onctuozitatea cărnii maturate.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide
  • Portii: 2 Portii

Ingrediente

Legume coapte

  • 500 g sfecla
  • 500 g morcovi
  • 5 catei usturoi
  • 2 crengute cimbru
  • Ulei de măsline
  • Condimente

Salsa verde

  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura menta
  • 50 ml ulei de măsline
  • 1 lingura suc de lămâie
  • 1 catel usturoi
  • 1 praf chilli
  • Sare
  • Piper

Steak

  • 1 felie steak
  • 50 g unt
  • Ulei de măsline
  • 2 catei usturoi
  • 2 crengute cimbru

Preparare

  • 1)

                                 Incalzim cuptorul la 200 de grade. Curățăm legumele, și tăiem morcovii sferturi, pe lungime, și sfecla wedges – nu foarte mici pentru ca se reduc la copt. Adăugăm în tava căței de usturoi, crenguțe de cimbru, condimente, și ulei de măsline. Amestecam și punem la copt. Din când în când, adăugăm câte 50 ml de apa în tava, care vor crea un abur în care legumele se vor coace uniform, și vor rămâne hidratate. Legumele nu vor avea nevoie de mai mult de Jumatate de ora la cuptor, dar aveți grija sa rămână putin ferme, și sa iei păstreze forma – nu facem piure astăzi.

  • 2)

    Pentru salsa verde, amestecam bine în blender frunzele, uleiul, usturoiul și condimente.

  • 3)

     

    De prajit carnea nu ne apucam mai devreme ca legumele sa dea semne ca vor fi gata în 10 minute, pentru ca o felie de 300g va dura foarte putin sa fie gata. Secretul unei fripturi perfecte (nu mai e un secret demult) este o tigaie foarte bine încinsă; știți sfaraitul acela apetisant, când felia de carne ajunge în tigaie? asta căutăm! Prăjim câteva minute pe fiecare parte carnea în amestecul de unt și ulei de măsline, în care se rumenesc și usturoiul cu crenguțe de cimbru. Pentru ca vedem doar suprafața fripturii, nu și interiorul ei, un termometru este indispensabil ca sa nu gătim prea mult carnea – nu depășiți 60 de grade în centru, pentru o gătire medie; exteriorul îl dorim caramelizat – obținem asta cu temperatura ridicata a tigăii din momentul în care am pus carnea la prăjit. Niciodată, dar niciodată nu puteți carnea din tigaie sau de pe grătar în farfurie; dati-i timp sa se odihneasca, sa se relaxeze și va fi moale, cu o textura divina.

  • 4)

     

     

    Taiati carnea oblic, adaugati-i salsa verde și serviți-o langa legumele coapte. Lăsați la îndemână salsa și usturoiul copt, sunt cele mai bune condimente pentru friptura. Un pahar de vin roșu ar fi foarte potrivit pentru aceasta cina de iarna.

     

     

     

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare