Tarte Tatin cu pere și cimbru

Cristina Frangopol

Preparare: 20 minute

Gatire: 1 ora

Portii: 6-8 pofticiosi

 

Tarte Tatin, faimoasa tarta cu fructe si caramel, coapta cu susul in jos, inventata de surorile Tatin, in urma cu mulți ani, e o demonstrație perfecta ca ce inventam acasă poate sa isi croiască drum in restaurantele din toată lumea. Si deși originalul avea mere, astăzi orice fructe pot sa fie integrate cu succes in rețetă. De ce nu pere? Si cimbru.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide
  • Preparare: 20 minute
  • Gatire: 1 ora
  • Portii: 6-8 pofticiosi

Ingrediente

  • 100 g unt
  • 6 pere
  • 200 g zahar
  • cimbru
  • 50 ml apa
  • vanilie
  • foietaj

Preparare

  • 1)

    Pregatim un caramel, din apa și zahăr, după care adăugăm unt, vanilie, un praf de sare, și câteva rămurele de cimbru proaspăt. Adăugăm perele tăiate sferturi, și caramelizam doar câteva minute, in tigaia acoperită.

  • 1)

    Prepararea clasica folosește aceeași tigaie in care am caramelizat perele și pentru coptul tartei, însă un vas rotund, ceramic, se potrivește la fel de bine.

    Aranjam frumos perele, pentru a acoperi toată suprafața vasului, in forma de țigle pe un acoperiș, și adăugăm tot caramelul pe care îl avem. Decupam din foaia de aluat un cerc putin mai mare decât vasul nostru, și îl așezăm cu grija deasupra perelor, încercând sa introducem marginile foii de aluat între marginea vasului și pere, ca pe o plapumica.

    Punem la copt in cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pana când aluatul este copt și crocant, cam o ora. Perele vor fi perfect gătite între timp. Ca sa scoatem tarta, acoperim vasul in care s-a copt cu un platou mai mare decât vasul, și răsturnăm brusc tarta, pentru ca aluatul sa fie pe farfurie, și perele deasupra; atenție, sa nu va ardeți cu caramel lichid. Este cea mai buna calda, cu o înghețată de vanilie, sau de caramel sarat.

     

     

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare