Unt aromat, sărat sau dulce

Cristina Frangopol

Preparare: 10 minute

Gatire:

Portii: Toți oamenii care trec prin bucătărie

Putine lucruri sunt atât de apetisante ca o felie de pâine cu coaja crocanta, sau un corn călduț, pe care sa întinzi unt aromat. Un fel de pâine cu un fel de unt cred ca se potrivește la orice început de masa m-aș putea gândi, pentru orice anotimp, ora sau ocazie – trebuie doar sa potrivești acel fel de pâine cu acel unt. Și pentru ca untul este ca o pânză albă pe care putem picta cu orice arome, variantele sunt infinite. Se prepara cu un efort minim, si cu un rezultat spectaculos.

Vezi layout printare
Printeaza reteta
Inchide
  • Preparare: 10 minute
  • Portii: Toți oamenii care trec prin bucătărie

Ingrediente

  • Unt
  • Condimente

Pregatire

  • 1)

    Un unt de calitate și minim 80% grăsime, simplu sau sărat (depinde ce aroma vrem sa ii dam),  lăsat la temperatura camerei cu o seara înainte, in care incorporam orice arome ne inspira, pentru preparate dulci sau sărate. Nu grăbiți untul in niciun fel, nici nu va gândiți sa va apropiați de cuptorul cu microunde sau vreo sursa de caldura. Folosind un robot de bucătărie sau un mixer, bateți untul spuma câteva minute, va fi aerat și ușor, după care adăugați orice va inspira.

  • 2)

    Câteva combinatii clasice sărate, pentru 250 de grame de unt. Untul e cel mai bun dacă are timp sa stea o zi, pentru ca aromele sa infuzeze; deci pregătiți in avans, nu chiar atunci când vreți sa îl serviți.

    • Unt cu trufe – o trufa neagră rasa, de aproximativ 50 grame și sare , se încorporează in unt
    • Unt cu ustoroi copt – 250g unt se amesteca cu o paciulie de ustoroi copt întreg in cuptor, și un praf de sare
    • Unt cu ierburi aromate – o legătură de ierburi proaspete (rozmarin, tarhon, busuioc, pătrunjel, oregano, cimbru) se amesteca in unt, cu sare. Puteți încerca aceasta varianta și cu ierburi uscate.
    • Unt cu sare de mare și piper – previzibil, amestecam o lingurita de fleur du sel si piper proaspat
    • Unt cu chilli și lime – o linguriță de chilli, coaja rasa și sucul unui lime, sare
  • 3)

    Pe un corn delicat sau o felie de panetonne, puteți încerca și o varianta de unt aromat dulce:

    • Unt cu caramel sărat – amestecați caramel sărat (dens) in unt (nu are nevoie nici de zahăr nici de sare in plus)
    • Unt cu vanilie – adăugați untului semințele unei păstăi de vanilie, zahăr pudra și un praf de sare
    • Unt cu arome de crăciun – adăugați in unt toate condimentele clasice de Crăciun – Scorțișoara, vanilie, Nucșoara măcinată, cuișoarele măcinate, coaja rasa de portocale, zahăr vanilat și un praf de sare

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reteta precedenta Reteta urmatoare